Reţete de supe sănătoase pentru copii şi bebeluşi: cum alegi ingredientele?

Îţi oferim câteva reguli şi reţete pentru a prepara cea mai bună, mai gustoasă şi mai sănătoasă supă pentru copilul tău.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Reţete de supe sănătoase pentru copii şi bebeluşi: cum alegi ingredientele?

”Mare filosofie să faci o supă!” Tot mai des aud mamele cu experienţă sau la început de drum făcând această remarcă. Ei bine, prepararea unei supe poate da bătăi de cap, mai ales dacă destinatarul este un bebeluş de peste 6 luni sau un copil, şi nu pentru că este complicat să găteşti, ci mai degrabă pentru că alegerea ingredientelor naturale pune probleme.

Ce ingrediente sunt permise pentru vârsta sa în cazul unui bebeluş? Ce tip de apă este potrivit pentru hidratarea şi prepararea hranei unui bebeluş sau copil mic? Care sunt legumele sănătoase şi de unde le procurăm? Ce surse de carne alegem?

Cu răbdare, dragoste şi informaţii din surse autorizate totul se rezolvă. Chiar şi reţeta supei perfecte pentru micuţul tău.

Supa pentru bebeluşi – reguli de bază

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, atunci când bebeluşul împlineşte 6 luni, oficial începe diversificarea alimentaţiei. Rând pe rând, micile fiinţe fac cunoştintă cu toate gusturile de legume, fructe, carne, lactate. Prima mâncare gătită din viaţa lor este o supă. O supă din rădăcinoase.

Morcov, dovlecel, ţelină, păstârnac, dovleac, rădăcină de pătrunjel, cartof sunt legumele cu care micuţul poate face cunoştinţă la începutul diversificării. La 8-10 luni se pot prepara supe şi din mazăre, broccoli, spanac, ardei gras.

După 10 luni se introduc în alimentaţia copiilor şi roşiile, foarte iubite de cei mici de altfel.

Supa pentru un bebeluş se prepară ţinând cont de câteva reguli:

  • Se foloseşte apă plată special destinată hidratării şi preparării hranei bebeluşilor şi copiilor.
  • Legumele se spală bine şi se curăţă.
  • Nu se adaugă sare şi nici condimente.
  • Nu se prepară supe cu prăjeli sau cu rântaşuri.
  • Legumele fierte bine şi zeama de la supă se pasează cu ajutorul unui blender.

Cum alegi legumele pentru bebeluşi şi copii?

Recomandarea specialiştilor în nutriţie, dar şi a medicilor pediatri este să daţi bebeluşilor şi copiilor legume de provenienţă locală, de sezon, cât mai proaspete. Nu cumpăraţi pentru copii legume sau fructe care nu sunt coapte egal pe toată suprafaţa. Acestea au fost culese verzi şi sunt coapte artificial. Nu cumpăraţi pentru copii legume sau fructe foarte strălucitoare – acestea sunt tratate cu ceară.

Este ideal să avem propria grădină în care să cultivăm legume, fructe, să creştem păsări şi să le putem oferi direct copiilor noştri. Dar foarte puţine familii au aşa ceva. Aşadar, este nevoie de o sursă de încredere pentru procurarea fructelor, legumelor, cărnii şi a lactatelor.
România este încă o ţară cu mare potenţial pentru agricultura ecologică şi agricultura responsabilă. Un bebeluş sau copil mic consumă cantităţi foarte mici de mâncare. Chiar dacă legumele, lactatele şi carnea din surse ecologice costă mai mult, valoarea nu este atât de mare datorită cantităţilor mici consumate.

Cum alegi carnea pentru bebeluşi şi copii?

La început de drum se recomandă carne de curcan, carne de pui şi carne de vită provenite din agricultura ecologică. Carnea de porc este recomandată de unii pediatri chiar după vârsta de 3 ani. Mare atenţie şi la modul în care congelaţi carnea, bucăţele mici puse în punguţe pentru congelator. Nu congelaţi o bucată mare, pe care să fie nevoie să o decongelaţi şi recongelaţi apoi.
Pentru hrana unui bebeluş şi a unui copil mic, înainte de preparare, carnea trebuie curăţată de piele şi grăsimi. Carnea trebuie fiartă separat. Această zeamă nu este destinată preparării consumului copiilor, din cauza toxinelor eliminate. Carnea se poate fierbe într-o a doua apă. Apoi carnea se combină cu supa de legume.

Cum alegi apa pentru prepararea hranei copiilor?

Apa destinată hidratării şi pregătirii hranei bebeluşilor trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

  • să provină dintr-o sursă certificată
  • să fie slab mineralizată
  • conţinutul de sodiu să fie mai mic de 20 mg/l;
  • conţinutul de nitraţi să fie mai mic de 50 mg/l;
  • conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l.

Sticlele de apă special destinate pentru hidratarea şi pregătirea hranei bebeluşului se păstrează ferite de acţiunea directă a razelor de soare şi de îngheţ.

Reţete de supă

O supă caldă este un balsam pentru vremea rece, dar şi o mâncare care le dă o stare de confort copiilor atunci când sunt bolnavi.

Nu folosiţi mixuri de sare şi condimente din comerţ. Nu sunt potrivite pentru hrana celor mici şi majoritatea conţin şi zahăr şi aditivi.

Bebeluşilor şi copiilor mici le place gustul de usturoi, puteţi să-l adăugaţi cu încredere.

Supă de cartofi cu curcan

Ingrediente:

  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 1 felie de ţelină
  • 2 cartofi
  • 100 grame de carne de curcan, fiartă
  • pătrunjel proaspăt, fin tăiat

Mod de preparare:

Carnea se fierbe separat. Zeama în care a fiert nu se foloseşte la prepararea hranei copiilor. Se curăţă legumele şi se taie mărunt. Se adaugă într-o oală cu apă pentru prepararea hranei bebeluşilor şi copiilor mici bucăţelele de ţelină, morcovi, cartofi. Când acestea au consistenţă al dente, se adaugă ceapa, usturoiul, carnea de curcan fiartă în prealabil şi ardeiul gras. Se lasă la fiert.

Pentru bebeluşi şi copii mici, supa se pasează cu ajutorul unui blender. Copiii care pot mesteca bine, pot consuma supa ca atare.
Pătrunjelul se poate adăuga direct în farfuriile copiilor mai mari, dar nu şi la cei mici pentru că există riscul de a se îneca cu frunzele.

Supă de ardei gras

Ingrediente:

  • 1 ceapă
  • 4 ardei graşi roşii
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • pătrunjel
  • iaurt după gust
  • 5 ml de ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:
Se spală bine toate ingredientele, apoi se taie mărunt.
Se pun într-o oală cu apă pentru prepararea hranei bebeluşilor şi copiilor mici. Se lasă la fiert. Când sunt gata, se pasează cu blenderul. În farfurie se poate pune o linguriţă de iaurt şi un strop de ulei de măsline extravirgin. Pătrunjelul fin tăiat se poate adăuga direct în farfuriile copiilor mai mari, dar nu şi la cei mici pentru că există riscul de a se îneca cu frunzele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”