Infecţiile cu transmitere sexuală pot fi ţinute sub CONTROL

Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atât pentru tineri cât şi pentru adulţi, pentru persoanele active sexual sau cele care îşi doresc să înceapă viaţa sexuală, pentru persoanele căsătorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau mai mulţi parteneri, etc.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Infecţiile cu transmitere sexuală pot fi ţinute sub CONTROL

Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atât pentru tineri cât şi pentru adulţi, pentru persoanele active sexual sau cele care îşi doresc să înceapă viaţa sexuală, pentru persoanele căsătorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau mai mulţi parteneri, etc.

Ceea ce se cunoaşte este faptul că oamenii refuză diagnosticarea datorită “ruşinii” aduse, însă ceea ce nu se cunoaşte este faptul că tratamentul neefectuat la timp poate atrage după sine probleme de sănătate foarte grave: sterilitate, cancer de col uterin sau penis, afectarea copilului în cazul femeilor însărcinate, paralizie, probleme mintale şi chiar moarte.

Mai mult de atât, foarte multe ITS-uri nu prezintă simptome, de aceea pentru o viaţă sănătoasă din punct de vedere al activităţii sexuale, trebuie făcute controale periodice la medic.

Acesta este şi motivul pentru care foarte multe boli cu transmitere sexuală se descoperă în urma unor analize de rutină (căsătorie, angajare). Deşi statisticile indică peste 1 milion de cazuri diagnosticate cu ITS, în realitate, datorită nedeclarării lor, incidenţa în cadrul persoanelor active sexual este mult mai mare.

Cauzele şi transmiterea infecţiilor cu transmitere sexuală

Cauza principală a ITS-urilor sunt virusurile, bacteriile şi paraziţii. Din prima categorie fac parte hepatita B, herpesul genital, HIV şi virusul papiloma uman (HPV). Infecţiile cu transmitere sexuală cauzate de bacterii şi paraziţi includ chlamydia, gonoreea, sifilisul, trichomoniaza urogenitală, pediculoza (păduchi pubieni), scabia (râia).
Infecţiile cu transmitere sexuală se transmit de la o persoană la alta în urma contactului sexual sau prin contact direct cu pielea.

Simptome comune şi prevenţia infecţiilor cu transmitere sexuală

Deşi există simptome comune la cele mai frecvente ITS-uri (mâncărimi în jurul organelor genitale, scurgeri anormale, noduli limfatici măriţi, oboseală, febră, transpiraţii nocturne etc), sunt foarte multe cazuri când infecţiile nu prezintă semne clinice, iar purtătorii bolii o transmit către parteneri. Această categorie poartă numele de “Purtători Sănătoşi”. Acesta este şi motivul pentru care prevenţia este vitală pentru a proteja ambii parteneri.

Pentru a ţine sub control bolile cu transmitere sexuală, trebuie să se faca controale periodice la medicul specialist, cel puţin o dată la 6 luni.

Vizita la medic nu trebuie amânată, iar diagnosticul poate fi făcut prin analize medicale specifice din sânge sau secreţii din zona infectată, iar în cazul confirmării bolii, tratamentul recomandat de medic include antibiotice sau medicamente de uz extern.

Infecţia cu transmitere sexuală – recomandări

Infecţia cu transmitere sexuală nu trebuie considerată ruşinoasă, iar controlul la medic nu trebuie evitat. Netratate la timp ITS-urile pot duce la probleme grave de sănătate.
Folosirea prezervativului nu ne protejează complet de ITS-uri, asa că prevenţia (o dată la 6 luni) este necesară pentru a avea o viaţă sexuală sănătoasă.

Articol furnizat de Gral Medical în cadrul campaniei de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, care se desfăşoară în perioada 15 iunie – 15 iulie 2013.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”