Frământări de adolescentă – probleme frecvente şi răspunsuri la cele mai intime întrebări

Adolescenţa este, cu siguranţă, o perioadă cu mari frământări emoţionale, drame şi schimbări pe care corpul şi mintea ta le pot, cu greu, face faţă. Ştim că ai multe întrebări pe care ţi le pui în sine şi ţi-e jenă sau teamă să le mărturiseşti celor din jur, aşa că am selectat cele mai frecvente probleme cu care te poţi confrunta şi ce soluţii ai pentru a scăpa de aceste neplăceri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Frământări de adolescentă -  probleme frecvente şi răspunsuri la cele mai intime întrebări

Adolescenţa este, fără dar şi poate, o perioadă cu mari frământări emoţionale, drame şi schimbări pe care corpul şi mintea ta le pot, cu greu, face faţă. Ştim că ai multe întrebări pe care ţi le pui în sine şi ţi-e jenă sau teamă să le mărturiseşti celor din jur, aşa că am selectat cele mai frecvente probleme cu care te poţi confrunta şi ce soluţii ai pentru a scăpa de aceste neplăceri.

Indispoziţia la menstruaţie

Acea perioadă delicată a lunii este adesea însoţită de simptome neplăcute precum balonare, sensiblitate mamară, crampe menstruale, greaţă, migrene şi senzaţie frecventă de a …defeca. Da, ai auzit bine, ultimul simptom este tot o urmare a menstruaţiei, mai precis a hormonului prostaglandin, care este eliberat în cantităţi mai mari în această perioadă şi care are efecte asupra uterului şi tranzitului intestinal.

Există însă veşti bune! Sunt numeroase medicamente care fie pot bloca acţiunea acestui hormon, fie pot reduce cantitatea eliberată. Este suficient să informezi farmacistul în privinţa simptomelor şi cu siguranţă se va găsi ceva care să te scape de acele probleme.

Alegerea sutienului

Să găseşti sutientul perfect, cu adevărat confortabil, în adolescenţă e ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân. De ce? Pentru că modificările corpului au loc într-un ritm ameţitor iar sânii au şi ei ritmul lor de creştere.

Trebuie să ţii cont că sutienul trebuie înlocuit destul de des pentru a face faţă acestor modificări şi, în plus, trebuie să acorzi mare atenţie materialului din care este confecţionat. Nu cumpăra sutiene cu un număr mai mic sau cu o cupă care nu se potriveşte anatomiei tale pentru că te va incomoda. Mai mult decât atât, îţi poate afecta forma sânului şi te poate pricopsi cu eczeme, cauzate de lipsa circulaţiei aerului în acea zonă.

Boala sărutului

Sărutul este probabil cea mai frumoasă dovadă a iubirii într-o relaţie, însă saliva partenerului este cea care poate, la rândul ei, să te îmbolnăvească. Dacă iubitul este răcit, schimbul de fluide din cavitatea orală nu face decât să crească riscul ca şi tu să te îmbolnăveşti. De aceea e mai bine să ai răbdare până amândoi sunteţi perfect sănătoşi pentru a vă săruta …pasional.


De asemenea, mai există riscul de mononucleoză sau celebra boală a sărutului, care se manifestă prin febră, dureri de gât şi stare generală proastă. Vestea mai puţin bună este că nu există antibiotice care să trateze acest virus, dar acesta poate dispărea de la sine în câteva săptămâni, singura condiţie fiind aceea de a te ţine la distanţă de contactul cu cel pe care îl iubeşti.

Acneea

Acneea este cauzată de o multitudine de factori, printre care enumerăm producţia de sebum, dezvoltarea bacteriilor pe suprafaţa pielii şi înmulţirea anormală a celulelor în jurul foliculului de păr. De aceea este extrem de important să respecţi cu sfinţenie igiena corporală şi facială.

Spală-te cu geluri care curăţă pielea în profunzime şi care te scapă de excesul de sebum sau transpiraţie, nu te culca niciodată fără să te demachiezi şi foloseşte creme pe bază de acid salicilic, care reduce roşeaţa, ameliorează inflamaţiile pielii şi tratează pustulele formate.

Dacă nu reuşeşti sub nicio formă să scapi de acnee, nu ezita să consulţi un medic dermatolog, care îţi poate recomanda cele mai bune terapii, pentru a face să dispară urmele lăsate de acnee şi pentru a reduce cantitatea de sebum pe zonele aplicate, astfel încât riscul de reapariţie a coşurilor să fie redus la minimum.

Infecţiile vaginale

Infecţiile apărute la nivelul vaginului pot cauza mâncărimi, senzaţie de arsură, umflături, roşeaţă, scurgeri anormale sau durere în interiorul sau în apropierea orificiului vaginal. Deşi flora bacteriană este un lucru absolut normal pentru zona intimă a unei femei, nu trebuie să neglijăm acest aspect pentru că dezvoltarea necontrolată a acesteia poate duce la infecţii.

Administrarea de antibiotice, diabetul, bolile autoimune, sarcina, pilulele contraceptive, lenjeria intimă strâmtă sau purtată pentru un timp îndelungat, duşurile intravaginale şi raporturile sexuale sunt printre factorii de risc care duc la apariţia infecţiilor vaginului.


Pentru a scăpa de o astfel de problemă, este necesar să foloseşti un unguent cu proprietăţi antifungice, prescris de doctor sau luat direct din farmacie. De asemenea, este indicat consumul de probiotice, care se găsesc din belşug în iaurturile naturale, eliminarea zahărului şi a amidonului din alimentaţie, păstrarea „uscată” a zonei, administrarea de hepatoprotectoare în cazul folosirii anticoncepţionalelelor şi eliminarea produselor de igienă intimă care conţin parfum.

Cu toate acestea, dacă observi că aceste infecţii au caracter repetitiv şi persistă, nu ezita să consulţi un medic specialist, pentru că simptomele sunt în mare parte aceleaşi ca şi la alte boli cu transmitere sexuală. 

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”