Ce ar trebuie să ştie adolescentele înainte să ia pilula de a doua zi

Iată ce ar trebui să ştie adolescentele despre pilula de a doua zi, înainte să fie nevoite să o ia.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce ar trebuie să ştie adolescentele înainte să ia pilula de a doua zi
FOTO: 123rf.com / Ce ar trebuie să ştie adolescentele înainte să ia pilula de a doua zi

Ţi s-a întâmplat vreodată să-ţi faci griji privind apariţia unei posibile sarcini nedorite după un contact sexual? În astfel de situaţii, pilula de a doua zi este cea mai accesibilă metodă contraceptivă de urgenţă, la care poţi apela rapid pentru a evita o sarcină nedorită. Succesul său depinde însă de corectitudinea utilizării. Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie şi specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul, explică ce ar trebuie să ştie adolescentele înainte să ia pilula de a doua zi.

Una dintre cele mai frecvente dileme referitoare la modul de funcţionare al acestei metode sună în felul următor: „Dacă folosesc pilula de a doua zi după un contact sexual neprotejat, aceasta mă va proteja şi în cazul celorlalte contacte sexuale neprotejate care pot avea loc ulterior, eventual până la următoarea menstruaţie?” Răspunsul este NU – cel mai sigur este să nu te bazezi pe acest raţionament.

Care este diferenţa dintre contracepţia de urgenţă şi alte metode contraceptive?

Contracepţia de urgenţă este o metodă contraceptivă care se foloseşte DUPĂ contactul sexual neprotejat, în scopul prevenirii unei sarcini nedorite. De asemenea, pilula de a doua zi este indicată în cazurile în care metoda contraceptivă folosită a dat greş (prezervativul a alunecat sau s-a rupt, femeia a uitat sa ia 2 sau mai multe pilule contraceptive consecutive, dispozitivul uterin a fost expulzat). Aşadar, contracepţia de urgenţă se foloseşte în cazuri de „accident” – atunci când nu s-a folosit nicio metodă de protecţie sau când aceasta a eşuat.

Pilula de a doua zi are de o rată de succes de 99%. Dacă este folosită în primele 24 de ore, eficienţa sa este de 99%. După această perioadă, rata de eficienţă scade la 85% pentru intervalul 25-48 de ore şi la 58% pentru intervalul orar 49-72. Dacă este administrată după cele 72 de ore, pilula de a doua zi nu mai poate avea niciun efect. Dacă totuşi este utilizată după acest interval, iar sarcina se instalează, pilula de a doua zi nu va produce avort şi nu va afecta dezvoltarea sănătoasă a fătului.

O mai cunoşti şi ca „pilula de după” şi probabil că ai apelat la ea (sau ai o prietenă care a apelat la ea) fie în urma unui contact sexual neprotejat, fie după ce metoda contraceptivă folosită a eşuat. Felicitări dacă ai folosit-o rapid, în primele 72 de ore – acesta este şi motivul pentru care a funcţionat!

Rezultatul final te mulţumeşte cu siguranţă. Însă, dacă este să fii complet sinceră, oare ai cumva reţineri şi dileme în ceea ce priveşte posibilele efecte adverse? Te-ai întrebat, vreodată, cu strângere de inima, dacă nu cumva folosirea pilulei de a doua zi te poate împiedica, într-o zi, să rămâi însărcinată?

Atunci te vei simţi uşurată să afli că medicii ginecologi te pot asigura că nu există nicio legătură între pilula de a doua zi şi capacitatea ta de a rămâne însărcinată în viitor. Acest lucru rămâne adevărat indiferent de câte ori ai folosit pilula într-o lună, într-un an sau într-o viaţă.

Pilula de a doua zi conţine levonorgestrel, aceeaşi substanţă activă pe care o regăsim şi în componenţa mai multor tipuri de pilule contraceptive regulate, însă în doze diferite. Efectul său este acela de a preveni sau a întârzie eliberarea unui ovul din ovar, evitând astfel instalarea sarcinii. Ea poate avea acest efect numai în momentul administrării şi în primele 72 de ore. Aşadar, dacă o foloseşti după acest interval, ea nu va avea niciun efect.

Este important de ştiut că pilula de a doua zi se eliberează fără prescripţie medicală pentru că ea nu se regăseşte pe lista medicamentelor periculoase pentru organism, având riscuri extrem de scăzute pentru utilizatoare. Astfel, pilula de a doua zi a fost încadrată de către autorităţile competente în categoria OTC – medicamente eliberate fără prescripţie medicală. Te poţi baza, astfel, pe o soluţie rapidă, sigură şi eficientă care, la nevoie, te poate ajuta să previi o sarcină nedorită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”