Infertilitatea – cauze, explică prof.dr. Tayfun Bağış, expert de renume mondial

Multe cupluri care nu reuşesc să aibă un copil imediat intră în panică. Un medic explică de ce nu este bine ca partenerii să se impacienteze că sunt infertili.
  • Publicat:
Infertilitatea – cauze, explică prof.dr. Tayfun Bağış, expert de renume mondial
Infertilitatea – cauze, explică prof.dr. Tayfun Bağış, expert de renume mondial, foto arhiva

În momentul actual, unul din patru cupluri din ţările în curs de dezvoltare s-a dovedit a fi afectat de infertilitate, printr-o evaluare făcută publică de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acesta este motivul pentru care OMS a numit infertilitatea o problemă globală de sănătate. Prof. Dr. Tayfun Bağış, şeful Departamentului de reproducere asistată din Spitalul Altunizade Acibadem consideră că, de fapt, „multe cupluri nu ştiu să pună diagnosticul real”.

Ştiţi gluma aceea – ”Soţia: Domnule doctor, şi luna aceasta a ieşit testul de sarcină negativ. Doctorul: Dar când aţi făcut ultima dată sex? Soţia: Acum 3 luni.” În aceeaşi idee, multe cupluri sunt dezamăgite mult prea repede căci sarcina nu s-a instalat. Vine cu amănunte prof. dr. Tayfun Bağış:  „Care este diagnosticul real al ”infertilităţii” unor cupluri? De exemplu, un cuplu vrea să aibă un copil. În prima lună, şansa este de aproape 20%. Deci, înseamnă că nu toate cuplurile rămân însărcinate atunci când vor. Dar când urmărim aceste cupluri, de exemplu, luăm 100 de cupluri şi le urmăm 6 luni, vedem că aproape jumătate dintre ele rămân însărcinate. Nu înseamnă că în fiecare lună 20% dintre cupluri rămân însărcinate. În prima lună, şansa este de 20%, în luna a 6-a, este de 50%. Când urmăm aceste cupluri 1 an, după acel an, şansa de a avea un copil este de 85%. Dacă nu puteţi prinde 85%, dacă nu sunteţi în acest procentaj, înseamnă că aveţi o problemă să rămâneţi gravidă.”

Contact sexual regulat înseamnă de 104 ori pe an

Ecuaţia merge mai departe şi prof. Bağış explică. ”Deci ne întrebăm de ce sunteţi în celălalt procent. Diagnosticul de infertilitate nu este absenţa sarcinii în ciuda faptului că există relaţii sexuale regulate timp de 12 luni. Poate că ar trebui să clarificăm şi ceea ce este actul sexual regulat. Atunci când un cuplu are relaţii sexuale de două ori pe săptămână, este un contact sexual regulat”.

Infertilitate – cine este de vină – femeia sau bărbatul?

O altă problematică care se stârneşte discuţii aprinse în cuplu, dar şi multă deznădejde şi chiar depresie este cine este cel infertil – el sau ea? Dr. Bağış explică: ”În ceea ce priveşte cauzele infertilităţii, 40% dintre acestea sunt legate de femei, 40% de bărbaţi şi 20% legate de cuplu – aceste 20 de procente sunt, de asemenea, inexplicabile, o afecţiune diagnosticată ca infertilitate inexplicabilă.”

Trompele blocate- cea mai comună cauză a infertilităţii femeilor

„În ceea ce le priveşte pe femei, cea mai comună situaţie care nu permite o sarcină este atunci când trompele uterine sunt blocate. De fapt, acesta este motivul pentru care FIV a fost dezvoltat în primul rând. Alte femei au o problemă de ovulaţie, nu pot ovula şi acesta este motivul infertilităţii lor. Unele femei au endometrioză. Şi la unele femei, factorul de vârstă joacă cel mai important rol în infertilitate. Când ne uităm la partea bărbaţilor, avem următoarele cauze: numărul scăzut de spermatozoizi sau motilitatea sau alte probleme ale spermei”, spune prof. Dr.Tayfun Bağış.

Infertilitatea – ce teste o pot indica

Într-o lume plină de teste de fertilitate care promit să dea toate răspunsurile, profesorul Bağış recomandă doar trei teste de bază pentru a descoperi cauza exactă a problemei cuplului. „În primul rând, ar trebui să ştiţi dacă o femeie are ovulaţie sau nu. Pentru aceasta, puteţi face un test de progesteron. În al doilea test, trebuie să analizaţi dacă trompele sunt deschise sau nu, aceasta se numeşte histerosalpingografie. Dacă sunt deschise şi ovulaţia este evidentă, trebuie să verificaţi şi spermatozoizii. Recomand ca aceste teste să fie făcute împreună”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce vor femeile în relaţii
Ce vor femeile în relaţii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân