Escrocul sentimental: cum îl recunoşti?

Află care sunt semnele ce dau de gol un escroc sentimental şi ce poţi face pentru a nu cădea în plasa acestuia.
  • Publicat:
Escrocul sentimental: cum îl recunoşti?

Multe femei se plâng medicului psiholog de faptul că au fost păcălite de un bărbat, doar pentru a fi folosite. 

Nu le vine să creadă faptul că au fost minţite fără să îşi dea seama. 

Se întreabă cum poate cineva să te mintă în faţă atât de bine încât să îl crezi.

Psihologul Constantin Cornea detaliază această temă interesantă.


 

Semne că ai de-a face cu un escroc sentimental

Există câteva caracteristici ale escrocului sentimental care pot să îţi dea de gândit, înainte de a cădea în plasa acestuia.

Îţi lasă senzaţia că doreşte să ştie totul despre tine, despre ce îţi place şi ce nu, despre ce îţi doreşti, despre ce ţi-au făcut alţi bărbaţi rău.

Se comportă fix aşa cum îţi doreşti tu, te ascultă, te înţelege, te sfătuieşte, are grijă de ţine.

Doreşte să ardă etape. Va face o avalanşă de declaraţii, cadouri şi gesturi prin care va dori să te aducă rapid în patul lui, asta în cazul în care îşi doreşte doar sex de la tine.

Te foloseşte pentru a-ţi lua banii sau pentru a ajunge la prietena ta. Îţi poţi da seama că discuţiile tind să alunece, indiferent de subiectul discuţiei, spre problemele lui financiare, asta în cazul în care îşi doreşte banii tăi. Sau îşi doreşte să mergeţi împreună, sau să afle lucruri despre prietenii tăi, în mod special amănunte despre o prietenă anume.

Este narcisic şi se comportă în consecinţă. Astfel îşi ridică singur în slăvi ceea ce a realizat şi se aşteaptă ca toată lumea să îi cadă la picioare.

Este histrionic, deci va juca multe roluri pentru a te cuceri. Va remarca lesne care dintre acestea te atrag şi le va adapta special pentru tine. Îl recunoşti pentru că se îmbracă şi se comportă teatral. Îşi doreşte să fie remarcat, ascultat şi apreciat de toată lumea, nu doar de tine.

Îşi ascunde telefonul sau are conturi false de Facebook, de Yahoo sau de Instagram.

Este psihopat, iar pentru a remarca această problemă a lui, trebuie să încerci să vezi dincolo de masca şi rolul pe care le are tot timpul şi pe care le foloseşte perfect. Dacă vei căuta amănunte despre el, vei putea remarca faptul că asaltul pe care îl face faţă de tine l-a mai avut şi faţă de alte persoane, pe care le-a aruncat ca pe o măsea stricată. Sau poate „juca la mai multe mese” deodată. Nu te lăsa păcălită de poveştile lui, priveşte la realităţile pe care le-a demonstrat de-a lungul vremii.

Este încrezut, sigur pe el şi îţi lasă senzaţia că fără el nu vei mai reuşi să te descurci. Încearcă să dai acest văl deoparte ca să vezi ce istoric de viaţă are.

Se uită şi vorbeşte şi cu alte femei. Îţi spune că face asta în interes de serviciu, că îi sunt colege, prietene vechi, sau că vorbeşte cu ele doar ca să le ajute.

Cum reuşeşte un escroc sentimental să construiască o plasă pentru victime?

Din perspectivă psihologică, el poate juca trei tipuri de roluri:

  1. Rolul victimei. Îţi spune cât de mult a suferit, că a avut o familie cu probleme ce l-a traumatizat foarte tare. Sau că a mai avut iubite care şi-au bătut joc de el, chiar dacă el a dat totul. Îşi construieşte o poveste de viaţă lacrimogenă, cu ingredientele la care a văzut că reacţionezi. Aşa reuşeşte să îţi dovedească faptul că el este doar o victimă ce merită să fie iubită, după cât a suferit şi după cât ghinion a putut să aibă.
  2. Rolul „cocoşului”. Bărbatul joacă acest rol folosindu-se de rolul social pe care îl are (are o profesie foarte bună), de banii părinţilor sau ai lui, de imaginea personală (în cazul în care arată bine). Oricare ingredient dintre cele trei de mai sus sau toate la un loc îl vor face să joace un rol de cuceritor ce poate avea orice, însă el te alege pe tine.
  3. Rolul prietenului. Este bărbatul care îţi este aproape în orice împrejurare. Nu îl placi şi el ştie asta. De aceea, va juca rolul prietenului care te sfătuieşte, te ascultă, te înţelege şi îţi suportă toate mendrele, sperând să apară la un moment dat şi şansa lui. Eventual, după ce un alt bărbat te părăseşte sfâşiindu-ţi sufletul, poate reuşeşti să îl vezi şi pe el şi să îl accepţi ca partener, pentru tot ceea ce a făcut pentru tine.

Cum te aperi sau ce poţi face pentru a nu cădea în plasa unui escroc sentimental?

În primul rând, nu arde etape. Lasă-l să îşi decarteze toate cărţile şi ceea ce spune să şi pună în practică. Nu te lăsa cucerită doar de vorbe, lasă-l să şi demonstreze.

Apoi, caută adevărul. Indiferent de poveştile pe care ţi le spune sau de rolurile pe care le joacă, ai răbdare şi vezi care este adevărul despre el.

Este imposibil să nu descoperi dacă este un escroc, faptul că joacă la mai multe capete, eventual având mai multe conturi de Facebook, mai multe cartele de telefon, sau descoperind că poveştile spuse de el nu sunt adevărate.

Ce poţi face dacă ai fost victima unui escroc sentimental?

Depinde de daunele produse. Dacă ai fost jefuită, mergi la Poliţie. Dacă ai fost înşelată sentimental sau din perspectiva aşteptărilor legate de un viitor împreună, înseamnă că trebuie să mergi la un psiholog pentru a reuşi să depăşeşti momentele mai dificile.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”