Cunoaste-ti vaginul!

Vaginismul sii o flora modificata a vagnului sunt cateva din problemele cu care se poate confunta o femeie.
  • Publicat:
Cunoaste-ti vaginul!
5 intrebari si raspunsuri despre vagin

Loc de tranzit pentru spermatozoizi, vaginul este „sursa” de placere pentru femei. Asta datorita terminatiilor nervoase pe care le are si punctului G, dibuit de specialisti pe peretele sau anterior, la vreo 5 centimetri de intrare.

1.Ce se intampla cu vaginul in timpul actului sexual?
In primul rand, creste rapid intensitatea circulatiei sangvine, sub efectul excitatiei. Automat, peretii vaginului incep sa se lubrifieze, iar el creste de la 6-7 cm cat are in mod normal, la 8-9 cm. Peretii vaginului incep sa se intinda sau sa se contracteze in functie de marimea penisului. Cu un preludiu potrivit, vaginul poate „acomoda” orice penis, de orice dimensiuni.

2. Ce inseamna vaginismul?
Este un proces psihofiziologic extrem de complex, care interzice penetrarea vaginala. Organele genitale sunt cat se poate de normale, dar actul sexual este imposibil pentru ca orificiul vaginal se inchide la orice tentativa de penetrare, din cauza unei contractii involuntare a muschilor peri-vaginali.

Exista vaginism primar (daca debuteaza cu viata intima a femeii) si secundar (daca apare dupa o perioada fara astfel de probleme). Dintre oamenii care merg la sexoterapeuti in intreaga lume, intre 5% si 47%, in functie de tara, se plang de vaginism.

3. Ce este flora vaginala?
Peretii vaginului sunt acoperiti de un lichid a carui compozitie se poate schimba in timpul unui ciclu menstrual. In acest lichid, gasim bacterii care au un rol protector si care pastreaza un pH acid in interiorul vaginului (acesta impiedica dezvoltarea bolilor). Multi doctori nu recomanda deloc spalaturile vaginale, tocmai pentru ca distrug aceste microorganisme.

4.Cum se produce lubrifierea vaginului?
Se ocupa de asta in primul rand glandele Bartholin care se gasesc sub pielea din jurul vulvei si au dimensiunea unui bob de mazare. De asemenea, membrana vaginului secreta substante care inlesnesc penetrarea, desi nu contine vreo glanda.

Iar inainte si in timpul ovulatiei, glandele mucoase ale cervixului secreta diferite tipuri de mucus, a caror misiune este de a crea un „ambient” ideal in vagin, pentru supravietuirea spermatozoizilor.

5. Daca are terminatii nervoase, de ce exista femei fara orgasm vaginal? Pentru ca aceste terminatii nu se gasesc pe toata membrana vaginului (bogata in vase sangvine, artere si vene), ci doar in zona din jurul vulvei, adica la intrare. Iar specialistii au mai aflat ceva: in cazul unora dintre femei, clitorisul se extinde in vulva si in vagin si de aceea acestea ajung la extaz mult, mult mai usor.

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Ce metoda contraceptiva alegi?
Ce metoda contraceptiva alegi?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”