Spasm facial

[Risus sardonicus]

Descriere

Risus sardonicus este un spasm susţinut al muşchilui maseter şi al altor muşchi faciali, spasm anormal şi foarte caracteristic care dă impresia unui rânjet. Este însoţit de  rigiditatea muşchilor gâtului şi ai trunchiului şi arcuirea spatelui (opistotonus).

Numele este dat de aspectul persoanelor care suferă de aceste spasme muculare care au sprâncenele ridicate şi un rânjet cu gura deschisă ce poate părea răuvoitor.

Cauze posibile:

Cel mai adesea risus sardonicus este un semn al tetanosului.
Mai poate fi produs de intoxicaţia cu stricnină.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă:

Apare risus sardonicus.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Damian Raluca Oana

Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a ... citește mai mult

Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Prof. dr. Victor Costache: ce analize facem pentru sănătatea inimii