Vaccinul meningococic – boala meningococică, diagnostic, contraindicaţii şi precauţii la vaccinare

Boala meningococica este o boala acuta, potential grava, cauzata de bacteria Neisseria meningitidis. Neisseria meningitidis reprezinta cauza principala de meningita bacteriana si sepsis in Statele Unite. Aceasta poate cauza si boli ca pneumonia si artrita

Neisseria meningitidis sau meningococul

N. meningitidis, sau meningococul, este un diplococ aerob gram-negativ, strans inrudit cu N. gonorrhoeae si cu mai multe specii non-patogene de Neisseria, cum ar fi N. lactamica. Microorganismul are o membrana interioara (citoplasmica) si o membrana exterioara, separate de peretele celular. Membrana exterioara contine mai multe structuri proteice care permit bacteriilor sa interactioneze cu celulele gazda si sa indeplineasca alte functii.

Membrana exterioara este inconjurata de o capsula polizaharidica necesara pentru patogenicitate, deoarece ajuta bacteriile sa reziste la fagocitoza si la liza mediata prin complement. Proteinele din membrana exterioara si polizaharida capsulara formeaza principalele antigene de suprafata ale microorganismului.

Meningococii sunt clasificati prin metode serologice, pe baza structurii capsulei polizaharidice. Au fost descrise 13 capsule polizaharidice distincte din punct de vedere chimic si antigenic. Unele tulpini, adeseori cele care cauzeaza infectiile nazofaringiene asimptomatice, nu pot fi grupate si nu au capsula. Aproape toate afectiunile invazive sunt cauzate de unul din cele cinci serogrupuri. A, B, C, Y, si W-135. Importanta relativa a fiecarui serogrup depinde de locatia geografica, precum si de alti factori, cum ar fi varsta. De exemplu, serogrupul A reprezinta cauza principala de imbolnavire in Africa sub-Sahariana, dar este rar izolata in Statele Unite.

Meningococii sunt mai departe clasificati pe baza anumitor proteine din membrana exterioara. Subtiparea moleculara, folosind tehnici specializate de laborator (ex.: electroforeza in camp electric pulsat cu gel) poate oferi informatii epidemiologice utile.

Patogeneza
Meningococii se transmit prin nuclei de picatura aerosolizati sau secretii din nazofaringe la persoanele colonizate. Bacteriile se ataseaza si se multiplica pe celulele mucoase din nazofaringe. La mai putin de 1% din persoanele colonizate, microorganismul penetreaza celulele mucoase si intra in fluxul sanguin.

Bacteriile se raspandesc la mai multe organe prin intermediul fluxului sanguin. La aproximativ 50% din persoanele cu bacteremie, microorganismul trece de bariera sange-creier in lichidul cefalorahidian si cauzeaza meningita purulenta. Un alt factor de contributie poate fi si o infectie antecedenta a tractului respirator superior.