Vaccinul meningococic – boala meningococică, diagnostic, contraindicaţii şi precauţii la vaccinare

Boala meningococica este o boala acuta, potential grava, cauzata de bacteria Neisseria meningitidis. Neisseria meningitidis reprezinta cauza principala de meningita bacteriana si sepsis in Statele Unite. Aceasta poate cauza si boli ca pneumonia si artrita

Boala meningococica este o boala acuta, potential grava, cauzata de bacteria Neisseria meningitidis. Boala considerata a fi boala meningococica a fost raportata pentru prima data in secolul 16. Prima descriere definitiva a bolii a fost realizata de Vieusseux in Elvetia in 1805. Bacteria a fost identificata pentru prima data in lichidul cefalorahidian de catre Weichselbaum in 1887.

Neisseria meningitidis reprezinta cauza principala de meningita bacteriana si sepsis in Statele Unite. Aceasta poate cauza si boli ca pneumonia si artrita. N. meningitidis reprezinta si cauza epidemiilor de meningita si bacteremie in Africa sub-Sahariana. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca boala meningococica a cauzat 171.000 de decese in intreaga lume in anul 2000.

Primul vaccin monovalent (grupa C) a fost autorizat in Statele Unite in 1974. In 1978 a fost autorizat un vaccin tetravalent. Vaccinul meningococic conjugat a fost autorizat in Marea Britanie in 1999 si a avut un impact major asupra incidentei bolii meningococice de tip C. In 2005 in Statele Unite a fost autorizat pentru prima data un vaccin tetravalent conjugat.

Pagina 1 din 8