Vitamina despre care medicii susțin că dă demență. Și excesul, și deficitul te îmbolnăvesc!

Un singur bol de cereale pe zi crește riscul de demență, arată datele. Află ce vitamină conțin acestea, care te poate îmbolnăvi!
  • Publicat:
Vitamina despre care medicii susțin că dă demență. Și excesul, și deficitul te îmbolnăvesc!
Vitamina despre care medicii susțin că dă demență. Și excesul, și deficitul te îmbolnăvesc!

Un singur bol de cereale pe zi poate crește riscul de demență, sugerează noile cercetări. Oamenii de știință au descoperit o legătură între nivelul crescut de tiamină, o vitamină frecvent adăugată în cerealele pentru micul dejun, și declinul cognitiv.

1 din 10 persoane care se confruntă cu declin cognitiv minor ajunge să dezvolte demența, scrie Alzheimer’s Research UK. Tiamina, cunoscută și ca vitamina B1, transformă alimentele în energie și menține sănătos sistemul nervos. Organismul nu produce în mod natural această vitamină, motiv pentru care ea trebuie luată din alimentație.

Tiamina se regăsește cel mai des în cereale precum fulgii de porumb, dar și în pâine și formulele pentru bebeluși. Potrivit Harvard T. H. Chan School of Public Health, cele mai comune alimente care conțin tiamină sunt:

  • cerealele fortificate
  • porc
  • pește
  • fasole și linte
  • fasole verde
  • cereale, pâine, noodles, orez
  • semințe de floarea soarelui
  • iaurt

Cercetările anterioare au asociat deficitul de tiamină cu problemele neurologice precum declinul cognitiv. Una dintre formele de deficit de tiamină poartă numele de sindrom Wernicke-Korsakoff și produce schimbări cognitive similare bolii Alzheimer.

Studiile realizate pe animale sugerează că lipsa de tiamină poate cauza stresul oxidativ sau moartea celulelor nervoase, pierderi de memorie, formarea plăcilor și reducerea metabolizării glucozei, toate factori de risc pentru boala Alzheimer.

În prezent, un nou studiu publicat în jurnalul General Psychiatry asociază consumul crescut de tiamină cu declinul cognitiv, în special în rândul pacienților hipertensivi sau obezi.

Așadar, prea puțină tiamină sau prea multă tiamină poate avea efecte adverse asupra declinului cognitiv.

Pacienții care riscă să aibă demență asociată consumului de tiamină

Cercetătorii au notat că legătura dintre tiamină și declinul cognitiv este una puternică în rândul pacienților hipertensivi și obezi. Hipertensiunea și obezitatea reprezintă în general factori de risc pentru declinul cognitiv, pentru că este afectată structura cerebrovasculară și inflamația centrală.

Foto: shutterstock

Surse:

https://gpsych.bmj.com/content/37/1/e101311

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân