Tinerii, din ce în ce mai afectaţi de bolile inflamatorii intestinale. Află cauzele, simptomele şi tratamentele de ultimă generaţie

Toaleta, “un loc de meditaţie”, “locul în care regele merge singur”, “buda” etc., este un loc în care petrecem câteva minute zilnic, fără nici să realizăm. Însă, pentru 5.000 de români este un loc în care “trăiesc”, un loc care le ţine viaţa pe loc.
Tinerii, din ce în ce mai afectaţi de bolile inflamatorii intestinale. Află cauzele, simptomele şi tratamentele de ultimă generaţie

Toaleta, “un loc de meditaţie”, “locul în care regele merge singur”, “buda” etc., este un loc în care petrecem câteva minute zilnic, fără nici să realizăm. Însă, pentru 5.000 de români este un loc în care “trăiesc”, un loc care le ţine viaţa pe loc.

“Aveam 10 ani când au început primele simptome, simptome ce se înrăutăţeau pe zi ce trecea. Scaunele foarte dese mă ţineau în casă şi mă oboseau, pierderea de sânge prin scaun mă anemia, eram slăbită, nu mai avem deloc putere. Mama mi-a fost alături tot timpul şi mereu îmi spunea că o să fie bine, că mă va pune pe picioare cât mai repede, trebuia cineva să mă încurajeze şi dacă nu ea…” (Ana)

“Până a venit rezultatul biopsiilor am ajuns să am 42 de kilograme. Mergeam doar cu ajutorul cuiva. Numai la gândul că trebuie să mănânc şi îmi venea să mă duc la toaletă sau să dau afară. Mă duceam la baie din oră în oră, zilnic.

A venit rezultatul analizelor: Boală Crohn zice doctoriţa. Uşurare că nu e cancer, panică când citesc pe internet că nu se vindecă niciodată! Din explicaţiile doctoriţei nu reiese mare lucru, doar că o s-o am toată viaţa, că e autoimună, că nu am voie să mănânc decât carne fiartă, orez, ceai de mentă şi să am grijă să nu ajung la anus contra naturii. M-a luat ameţeala când am auzit chestia asta, nu ştiam ce e, dar suna extrem de ameninţător.” (Maria)

“De sus venea o chestie pe care eu am numit-o laptele suedez. Era ceva, într-adevăr, alb ca laptele şi produs în Scandinavia, iar perfuzia aceea dura 7 (şapte) ore. Cine n-a stat şapte ceasuri admirând superbitatea pereţilor unui salon de spital, albeaţa cearşafurilor, aroma aburindă a vasului de lângă, mărturie a faptului că nu poţi merge la toaletă, nu poate înţelege pe de-a-ntregul teoria relativităţii. Credeţi-mă însă, 7 ore pot trece cât 7 ani, uneori!” (Răzvan)

Ce au în comun cei 3 tineri de mai sus, care şi-au descris suferinţele, gândurile şi speranţele în cartea “Autografe pe Curcubeu”, editată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune? Toţi suferă de boli inflamatorii intestinale (BII). Poate este pentru prima oară când auziţi de această denumire, în România sunt diagnosticaţi 5.000 de pacienţi, însă numărul lor este de aproape 10 ori mai mare decât acum un deceniu şi incidenţa în rândul tinerilor creşte.

Simptomele sunt adesea confundate cu ale altor boli, iar până se dă un diagnostic corect, pacientul cu BII are probleme în viaţa socială, familială, viaţa sexuală. Să aflăm însă ce declanşează aceste boli şi cum se pot trata direct de la specialişti.

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt afecţiuni cronice ale tractului gastrointestinal, cele mai des întâlnite fiind boala Crohn şi rectocolita ulcero hemoragică. Acestea sunt caracterizate prin perioade active – când simptomele sunt puternic resimţite de pacienţi, şi perioade de remisie a bolii – când simptomele dispar sau se manifestă la o intensitate mai mică. Printre simptomele bolii Crohn se numără: crampe, scăderea în greutate şi în unele cazuri, sângerare rectală. Alte simptome, des întâlnire sunt: diareea, durerea abdominală şi febra. Pacienţii care suferă de boala Crohn în stadiu avansat pot avea ţesutul intestinal afectat şi pot manifesta abcese care cauzează umflături şi inflamaţii.
Rectocolita ulcero-hemoragică (RCUH) este o afecţiune poate cauza ulcere în colon şi poate duce la complicaţii care pun în pericol viaţa pacientului. RCUH se manifestă prin inflamaţii prezente la nivelul rectului şi al colonului, ceea ce duce la diaree, sângerări rectale şi crampe abdominale.

”Boala Crohn afectează persoane de toate vârstele, dar cele mai des întâlnite cazuri sunt în rândul tinerilor, 15-25 de ani. În cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, cel mai frecvent diagnosticaţi pacienţi au între 35-40 de ani. Ce este îngrijorător, este faptul că în ultimii ani, incidenţa bolilor inflamatorii intestinale a crescut în rândul tinerilor, inclusiv la copii şi adolescenţi” explică prof. dr. Mircea Diculescu, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Pagina 1 din 3
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața