Tensiometru: de ce trebuie sa ai unul acasă

Ai probleme cu tensiunea arterială sau ai în familie cazuri? Atunci este bine să ai acasă un tensiometru, pentru a putea verifica valorile tensiunii arteriale.
  • Publicat:
Tensiometru: de ce trebuie sa ai unul acasă

De câte ori mergi la medic, unul dintre lucrurile pe care le face atunci când te consultă este să îţi ia tensiune arterială. Pentru că este un factor de risc şi o boală care nu are simptome, hipertensiunea arterială trebuie nu doar ţinută sub control, ci şi prevenită şi intevenit imediat cum este identificată. Şi cel mai simplu poţi face asta cu  tensiometru, cu ajutorul căruia îţi poţi monitoriza valorile tensiunii arteriale acasă, în fiecare zi, într-un mod foarte simplu.

Tensiometru: ce este

Tensiometrul este un aparat care măsoare tensiunea arterială, adică presiune sângelui la trecere prin vasele de sânge. Un tesiometru măsoară tensiunea arterială şi pulsul la nivelul braţului. Tensiometrele sunt de două tipuri: mecanice şi digitale, acestea din urmă fiind cele de uz casnic.

Tensiometru: cum îl alegi

Pe piaţă sunt doua tipuri de tensiometre: manuale şi digitale. Cele manuale au manşetă şi garou şi se utilizează împreună cu un stetoscop. Pe acestea le vezi cel mai des în cabinetele medicale, pentru că ar fi destul de complicat să îl foloseşti singur, acasă. Pentru uzul casnic ai la dispoziţie tensiometrele digitale care pot fi automate (manşeta se umflă prin apăsarea unui buton) sau semiautomate (manşeta se umflă cu ajutorul unei pompiţe).
În funcţie de locul unde se pun, tensiometrele digitale sunt de două feluri: de braţ sau de încheietură. Acest aspect nu ar trebui să fie foarte important atunci când vrei să alegi un tensiometru, pentru ca ambele funcţionează după aceleaşi standarde. Singura problema este dexteritatea cu îl aşezi, pentru ca valorile arătate să fie cele corecte. Totusi, persoanele care suferă de gută, de ateroscleroză sau de alte afecţiuni în urma cărora vasele de sânge şi-au piedut elasticitatea, trebuie folosit un aparat pentru încheietură.  

Tensiometru: ce înseamnă valorile pe care acesta le arată

Pe tensiometrul digital, prima valoare afişată ­este cea sistolică, iar cea de-a doua, de sub sau de ­lângă ea – diastolică. Sub aceste valori, la cele mai multe tensiometre digitale vei mai avea una, cea a pulsului. ­Un adult sănătos ar trebui să ­aibă tensiunea sistolică ­între 100 şi 120 mmHg, iar cea diastolică între 65 şi 80 mmHg. Valorile mai mici de atât pot semnala hipotensiune, iar ­cele mai mari – ­hipertensiune. ­ Este sufi­cient ca una dintre valori să fie mai mică sau mai mare pentru a semnala o problemă. Tratamentul ­este necesar când tensiunea arterială are o valoare de 140/90 mmHg sau ­peste. Dacă valorile tensiunii arteriale sunt mai mari decat 120mmHg cu 80 mmHg, este indicat să consulţi un medic, pentru a te monitoriza şi a-ţi prescrie tratament.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”