Tăierea frenului lingual, un trend periculos pentru bebeluși. Are ca scop ușurarea alăptării, dar pot apărea complicații oribile

  • Publicat:
Tăierea frenului lingual, un trend periculos pentru bebeluși. Are ca scop ușurarea alăptării, dar pot apărea complicații oribile

Frenul lingual este o plică mucoasă care face legătura între limbă și planșeul sublingual. Toți oamenii îl au, el fiind important în mișcările limbii. Între 4 și 11% din oameni se nasc cu frenul lingual scurt, afecțiune numită fren lingual restrictiv.

Acesta afecțiune la nou-născuți determina dificultate în alăptare, pentru că bebelușul nu se poate atașa corect la sân sau nu poate rămâne atașat  pentru o hrănire completă. Astfel, copilul este neliniștit, agitat (pare flămând), alăptarea durează mult, înghite frecvent aer. 

La nou-născuți afecțiunea se poate diagnostica la naștere de către medicul neonatolog, medicul de familie, pediatru  sau de către un specialist în alăptare.

Deși ușor de diagnosticat corect, se pare că procedura de tăiere a frenului lingual este din ce în ce mai solicitată atunci când nu este cazul pentru o astfel de intervenție.

O anchetă făcută de către cunoscuta publicație New York Times a scos la iveală faptul că procedurile de tăiere a frenului lingual al noilor născuți pentru ușurarea alăptării par să fie mai populare ca niciodată. Chiar și unii dintre susținătorii acestei intervenții și-au exprimat îngrijorarea legată de numărul de intervenții chirurgicale de acest tip.

Intervențiile de tăierea frenului lingual au crescut de peste 800 de ori în SUA

Intervențiile de tăierea frenului lingual efectuate în spitale – ceea ce reprezintă doar o mică proporție din total – au crescut cu peste 800% în SUA, între 1997 și 2012, la peste 12.000, potrivit unui studiu.

Consultanții în alăptare și dentiștii au promovat agresiv procedurile, chiar și pentru bebelușii fără semne clare de „limbă legată” și în ciuda unui risc de complicații grave, arată investigația New York Times.

Foarte puțini bebeluși se nasc cu un țesut care le leagă limba de partea de jos a gurii. În unele cazuri pronunțate, medicii taie acel țesut. Dar multe cazuri sunt inofensive, iar dovezi că tăierea limbii îmbunătățește alăptarea sunt rare, spun specialiștii citați de New York Times.

Totuși, unii consultanți în lactație și dentiști prezintă chirurgia cu laser mamelor anxioase și epuizate ca pe un panaceu care va îmbunătăți alăptarea și va preveni o serie de probleme de sănătate, inclusiv apneea de somn, problemele de vorbire și constipația.

Cei care promovează agresiv această procedură recomandă folosirea laserului nu numai pentru țesutul de sub limbă, ci și pentru membranele care leagă buzele și obrajii de gingii. Diagnosticarea și tăierea acestor „legături orale” – adesea pentru sute de dolari – a devenit o adevărată industrie.

Complicațiile tăierii frenului lingual

Complicațiile grave sunt rare, dar medicii susțin că au văzut tăieturi care cauzează dureri astfel încât bebelușii refuzau să mănânce, devenind deshidratați și malnutriți. Câțiva au spus chiar că limbile tăiate blocau căile respiratorii ale sugarilor.

Unii părinți au declarat că vina pe care o simțeau pentru suferința bebelușilor lor i-a dus la depresie. Alții au cheltuit mii de dolari pe chiropracticieni și logopezi care pretindeau că serviciile lor erau necesare pentru recuperări de succes.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân