„Sugarii sub 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare”. Dr. Dana Bratu: cum protejăm pielea bebelușilor

Dr. Dana Bratu explică cum protejăm pielea bebelușilor pe timpul verii având în vedere că nu trebuie deloc expuși la soare.
  • Publicat:
„Sugarii sub 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare”. Dr. Dana Bratu: cum protejăm pielea bebelușilor
„Sugarii sub 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare”. Dr. Dana Bratu: cum protejăm pielea bebelușilor

Expunerea la soare nu trebuie să reprezinte o grijă doar pentru adulți, ci și pentru copii și sugari în special. Cei mici au o piele extrem de sensibilă, motiv pentru catre trebuie ținuți departe de razele soarelui și de produsele cu factor de protecție. Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, explică cum protejăm pielea bebelușilor pe timpul verii.

CSID: Mulți părinți sunt tentați să-și țină copiii în soare, în special pentru necesarul de vitamina D, dar cât este indicat să îi expunem la soare?

Dr. Dana Bratu: Este adevărat că expunerea la radiațiile uv (uvb) este necesară pentru sinteza vitaminei D, însă, studiile arată că pentru această sinteză nu trebuie să stăm timp îndelungat, ci că expunerea de câteva minute pe zi este suficientă. Totodată, suplimentele cu vitamina D sunt recomandate de medicii pediatri din prima lună de viață pentru a nu exista deficit.

CSID: Părinții trebuie să înțeleagă că factorul de protecție trebuie aplicat nu doar atunci când mergem la plajă, ci cu fiecare ieșire din casă. Cum își mai pot proteja adulții copiii de razele UV și din cât în cât timp ar trebui să folosească aceste produse?

Dr. Dana Bratu: Părinții sunt responsabili de sănătatea celor mici şi trebuie să adopte bune practici de îngrijire a pielii. Produsul de fotoprotecție este important pe tot parcursul anului. El va fi reaplicat la fiecare 2-3 ore. De reținut ar fi că orele prânzului trebuie evitate pentru plimbări / plajă deoarece atunci indicele UV atinge valori foarte mari şi riscăm arsuri solare. Recomandăm părinților să folosească pentru copii și metode fizice de protecție solară precum pălării, ochelari, chiar și hăinuțe care au filtru UV.

Pielea bebelușilor, extrem de sensibilă

CSID: „Sugarii sub 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare”. Cum evităm expunerea lor la razele UV și în același timp să ne bucurăm și de zilele de vară? Aplicăm SPF?

Dr. Dana Bratu: Sugarii sub 6 luni nu trebuie expuşi direct la soare. pielea lor este subțire şi pot face arsuri solare extrem de repede. De asemenea, pentru că pielea este subțire, produsele aplicate topic penetrează stratul superficial al pielii, crescând șansele dermatitelor de contact și intoleranțelor. Având în vedere că produsul de fotoprotecție este recomandat după vârsta de 6 luni, sugarii sub 6 luni trebuie feriți de radiațiile UV prin următoarele metode: căutarea unui loc cu umbră, haine lejere din materiale naturale care să le acopere zonele fotoexpuse şi paravan la cărucior. Evităm expunerea în intervalul orar 11-16:00; în afara acestui interval ne putem bucura de plimbările prin parc și în aer liber.

Pentru copiii mici este recomandată utilizarea filtrului mineral care lasă o peliculă albicioasă pe piele. Astfel, părinții identifică mai uşor zonele în care s-a aplicat produsul şi se pot asigura de o aplicare cât mai uniformă. În plus, filtrul mineral este mai bine tolerat de pielea sensibilă.

CSID: Cum afectează expunerea la soare încă din copilărie producerea melanomului?

Dr. Dana Bratu: Arsurile solare suferite în copilărie cresc exponențial riscul de cancer de piele, respectiv melanom malign, la vârsta adultă. Din acest considerent, sezonul cald trebuie să vină la pachet cu extra grijă şi protecție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”