Suferi de hipertensiune arterială? Iată ce reguli trebuie să respecți în pandemia de coronavirus

Pacienții hipertensivi nu trebuie să întrerupă tratamentul medicamentos și nici activitatea fizică (respectând distanțarea socială)
  • Publicat:
Suferi de hipertensiune arterială? Iată ce reguli trebuie să respecți în pandemia de coronavirus
Conf. univ. dr. Elisabeta Bădilă

În plină pandemie de coronavirus, pacienții care suferă de boli cronice trebuie să acorde o atenție sporită măsurilor de igienă și distanțare socială pentru a se infecta cu virsul Sars-Cov-2, ce provoacă afecțiunea coronavirus. Tratamentele și terapiile nu trebuie întrerupte. Despre ce reguli trebuie să respecte pacienții cu hipertensiune arterială, o categorie de pacienți ce poate dezvolta complicații în cazul infecției cu Sars-Cov-2, am stat de vorbă cu conferențiar universitar Dr. Elisabeta Bădilă, Președinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

 

CSÎD: Pacienții cu hipertensiune arterială sunt printre categoriile dispuse la complicații date de infecția cu Sars-Cov-2. De ce?

Dr. Elisabeta Bădilă: Hipertensiunea arterială este în continuare cea mai frecventă patologie cardiovasculară asociată cu riscul de apariție a infecției cu Covid-19 și cu o evoluție mai severă. Această corelație are însă legătură cu vârsta mai avansată a acestor pacienți. Hipertensiunea arterială își crește prevalența odată cu vârsta, iar pacienții la care s-a observat această creștere a riscului de forme severe de Covid-19 sufereau de această afecțiune.

CSÎD: Posibil ca pe lângă hipertensiune arterială să fie și alte afecțiuni din sfera cardiovasculară?

Dr. Elisabeta Bădilă: Este evident că pacienții vârstnici asociază nu numai HTA, ci și insuficiența cardiacă, boala cronică de rinichi uneori cu necesar de dializă, diabet, bronhopneumopatie cronică obstructivă, neoplasme, toate aceste comorbidități ducând la creșterea fragilității bolnavilor și a riscului de deces.

Top reguli de respectat pentru pacienții cu hipertensiune arterială

CSÎD: Ce reguli trebuie să respecte pacienții cu hipertensiune arterială pentru a-și păstra sănătatea în timpul pandemiei?

Dr. Elisabeta Bădilă: Pe lângă regulile generale de igienă și cele legate de distanțarea socială – să poarte mască, să păstreze o distanță de 1,5-2m față de alte persoane, să evite locurile aglomerate, un pacient hipertensiv trebuie să respecte întocmai tratamentul prescris, să nu întrerupă medicația din proprie inițiativă (decizie bazată pe discuțiile din mass media), să fie atent la dietă, să se hidrateze corespunzător, să facă în condiții de distanțare socială mișcare fizică și să își măsoare în mod regulat tensiunea arterială.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Relația din somn și sistem imunitar
Relația din somn și sistem imunitar
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”