Știința și istoria din „spatele” măștilor pentru protecție respiratorie (P)

  • Publicat:
Știința și istoria din „spatele” măștilor pentru protecție respiratorie (P)
Sursa foto: freepik.com

Măștile pentru protecție respiratorie au câștigat în timp recunoașterea specialiștilor întocmai pentru că simultan își realizau funcția de filtrare a aerului, permiteau o respirație ușoară și nu creșteau temperatura la nivelul feței. În vreme ce contactul cu suprafețele poate să fie controlat prin vigilență și măsuri concrete de igienă, măștile de protecție respiratorie sunt scuturile potrivite pentru inamicii microbieni invizibili și suspendați în aer, față de care nu putem interveni, oricare ar fi profesia ori statutul social.

Un studiu realizat pe mai mult de 1000 de fotografii din perioada 1863 – 1969, ale chirurgilor din sălile de operații din spitalele din SUA și din Europa, publicat în The Lancet, a indicat că până în 1923 peste două treimi dintre medici purtau măști de protecție textile, iar până în 1935 măști din materiale cu funcții din ce în ce mai performante erau deja folosite de majoritatea medicilor.

Urmând ca din anii 1960 să se facă trecerea treptat și în funcție de dezvoltarea economică și administrativă a țărilor la utilizarea măștilor de unică folosință, din materiale cu grad mare de funcționalitate și proprietăți filtrante net superioare țesăturilor obișnuite.

Drumul spre produsele performante din zilele noastre a început din 1941, odată ce tehnica numită meltblowing (suflare-topire) este inventată și devine astfel posibilă generarea unor fire extrem de subțiri de polipropilenă, care apoi vor alcătui materialul nețesut cu proprietăți filtrante, din stratul de mijloc al măștilor.

Un pas imens pentru funcționalitatea textilelor, dacă punem în balanță alternativă rigidă a dimensiunilor fibrelor naturale și deci a țesăturilor obținute. Odată cu apariția materialelor funcționale nețesute, obținute prin filarea, topirea și suflarea polipropilenei, practic se obțin straturi de material cu grosimi sub 0,5 milimetri, compuse din fibre cu diametrul de ordinul micronilor.

Pentru un producător de dispozitive medicale, motivația înrolării la o asemenea activitate vine desigur cu multe responsabilități dar și cu satisfacția punerii pe piață a unor produse care depășesc standardele și a menținerii unor practici corecte de preț și accesibilitate. În condițiile unei producții automatizate, focusul departamentelor de cercetare pe poate muta pe îmbunătățirea calității produselor și obținerea unor materiale și mai performante.

Ne mândrim cu faptul că am reușit să obținem rapid performanță considerabilă în raportul calitate preț, inclusiv produse ambalate individual, cu portabilitate crescută, pretabile pentru publicul larg, cât și pentru semi-măștile filtrante FFP2, pretabile pentru protecția personală a lucrătorilor din prima linie, pentru care am obținut eficiență de filtrare bacteriană > 99%, depășind confortabil cerințele standardului.

Performanțele tăcute, dar extraordinare, pe care dispozitivele medicale pentru protecție respiratorie le-au înregistrat de-a lungul istoriei lor se citesc în controlarea eficientă a bolilor infecțioase cu transmitere prin aerosoli și sunt posibile pentru că obținerea unor fire extrem de subțiri, permite generarea unei rețele haotice, o „sită” cu proprietăți electrostatice, cu spații minuscule și extrem de „lipicioase” pentru microorganisme și particule nocive. Interiorul unei măști este din punctul de vedere al unei particule de câțiva microni o rețea complicată și haotică de obstacole si capcane. Aceasta realitate ne este străină in lipsa unui microscop electronic.

Deși pentru personalul medical beneficiile purtării măștilor au fost incontestabile, devenind indispensabile pe durata majorității procedurilor medicale, din 2020, odată ce necesitatea purtării măștii de protecție respiratorie a depășit granițele sistemului medical, aceste dispozitive medicale au fost întâmpinate de valuri de neîncredere, respingere și pe alocuri chiar ură din partea cetățenilor.

Din magazinul online Ianlux puteți achiziționa la preț de producător măști faciale de uz medical tip II, IIR, și semi-măști filtrante FFP2, fabricate în România, realizate conform standardelor în vigoare, testate și certificate în laboratoare acreditate, cu renume internațional.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân