Sincronizarea ciclurilor menstruale ale femeilor este doar un mit, spun ginecologii

  • Publicat:
Sincronizarea ciclurilor menstruale ale femeilor este doar un mit, spun ginecologii

Femeilor li s-a spus de mult timp că trăind sau petrecând timp cu alte femei pentru o perioadă îndelungată poate duce la sincronizarea ciclurilor menstruale.

Dar ginecologii sunt într-o adevărată cruciadă pentru a demonta acest mit, evidențiind faptul că această poveste nu are o bază solidă în știință și, de fapt, reducerea unei femei la nimic mai mult decât imperativul biologic de a se reproduce îi diminuează individualitatea. Dar cum stau lucrurile, de fapt:

Este reală sincronizarea ciclurilor menstruale?

Cultura populară – sau chiar experiența personală – te-ar fi putut face să crezi că trăind pentru o perioadă mai lungă de timp în același spațiu cu alte femeie ar fi generat, în cele din urmă o sincronizare a ciclurilor voastre menstruale. În realitate, nu există niciun mecanism biologic care să cauzeze o perturbare în ciclul menstrual al femeilor, iar sincronizarea pe care o pot experimenta unele femei este un fenomen complet întâmplător, rezultat al evenimentelor aleatorii și a proceselor biologice complexe.

Dr. Jen Gunter, medic ginecolog, consideră acest lucru „cel mai mare mit”. „În primul rând, fenomenul a fost studiat, așa că știm că nu se întâmplă, în realitate. Avem dovezi medicale bazate pe probe excelente care arată că nu este adevărat”, a spus ea pentru dailymail.co.uk. Cu toate acestea, mulți oameni subscriu la această credință.

Dr. Charis Chambers, obstetrician, susține că totul se reduce la o prejudecată, „asta însemnând că, cel mai adesea, creierele noastre sunt mai susceptibile să își amintească momentele când ciclurile noastre menstruale s-au sincronizat și să uite perioadele când nu s-au sincronizat.”

Care este originea acestui mit?

Acesta are rădăcini într-un articol din 1971 din revista Nature, în care psihologul de la Universitatea Harvard, Martha McClintock, a concluzionat că femeile care trăiesc sau lucrează împreună își sincronizează ciclurile menstruale.

135 de fete care locuiau în cămine au fost rugate să își amintească începutul ultimei menstruații de trei ori pe parcursul anului școlar. Autoarea studiului a descoperit că grupurile strânse de prietene aveau cicluri menstruale mai apropiate în aprilie în comparație cu octombrie, sugerând că femeile care trăiesc într-o cămin universitar tind să se sincronizeze în timp.

Între timp, ginecologii au realizat numeroase studii științifice care infirmă această teorie.

Ce părere au ginecologii

Dr. Gunter spune: „Nu există niciun mecanism biologic pentru a se întâmpla… Și apoi oamenii spun, „Oh, dar ce zici de feromoni?” Nimeni nu a dovedit cu adevărat existența feromonilor umani. Știu că industria parfumurilor ar vrea să vă facă să credeți altceva.”

În plus față de a fi complet fals, Dr. Gunter spune că mitul este departe de a fi o simplă superstiție inofensivă.

Mitologia menstruală subminează individualitatea unei femei, perpetuând viziunea misogină conform căreia femeile nu sunt decât suma părților lor corporale destinate reproducerii.

Dr. Gunter afirmă: „Poziționează femeile ca ființe reproducătoare care nu au control asupra propriului corp. Că, într-un fel, pot fi afectate de turmă, pentru că nu sunt ființe care pot gândi și lua decizii pentru ele”.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân