Simte-te bine in pielea ta!

Inestetice, deseori contagioase, problemele pielii sunt numeroase si, in majoritatea cazurilor, nu se lasa duse cu una, cu doua. De la stresanta acnee si enervantul herpes pana la eczeme, micoze si psoriazis, acest dosar prezinta cele mai comune boli de p
  • Publicat:
Simte-te bine in pielea ta!
Simte-te bine in pielea ta!

O veritabila interfata cu lumea exterioara, pielea protejeaza celelalte organe de infectii, de rani si de actiunea nociva a razelor de soare. Instrument de seductie si de comunicare, pielea nu e asadar numai „marele sac” in care este „ambalat” intregul nostru organism, ci este un organ foarte reactiv si sofisticat, un organ fara de care nu am putea trai. Studii recente au demonstrat ca in piele, sistemul nervos si cel imunitar se intrepatrund si dau astfel nastere unui sistem botezat „neuro-imuno-cutanat”. Cercetatorii incearca acum sa masoare impactul pe care acest sistem il are asupra psihologiei si bolilor pielii si sa inteleaga ce probleme psihice pot avea urmari… cutanate. Ce ne pot spune sigur e ca stresul si starea de spirit joaca un rol important in aparitia celor mai multe dintre afectiunile dermatologice. Dupa toate aceste descoperiri, pielea a devenit un organ care reflecta perfect viata noastra intima.  

A inceput de ieri s-apara cate-un cos…
Una dintre cele mai frecvente probleme dermatologice (atinge aproximativ 85% din populatie in cursul vietii), acneea – care este provocata de inflamarea glandelor sebacee ale pielii – ne da batai de cap mai ales in adolescenta, dar nici la maturitate nu scapam de ea (in 30% dintre cazuri ea persista si la adulti).
Foarte multi specialisti o pun pe seama stresului care influenteaza concentratiile hormonale. Uita de mitul potrivit caruia acneea trebuie pusa pe seama alimentatiei, caci este unul fals. Ca si cel conform caruia viata sexuala ar avea un cuvant de spus in aceasta privinta. Mai trebuie sa stii ca, desi contine o mica bacterie – propionibacterium acnes, acneea nu este contagioasa. Ce nu trebuie sa faci cand te confrunti cu acneea? Afla ca nu e bine sa presezi cosurile intre degete si nici sa te scarpini in acele zone pentru ca leziunile inflamate si infectate risca sa se extinda si in vecinatate, sa agresezi frecvent pielea cu solutii care contin alcool, sa aplici local cortizon, sa agravezi acneea cu produse cosmetice nepotrivite (creme grase si sapunuri abrazive).  

Herpesul, bata-l vina!
Castiga din ce in ce mai mult teren – in Franta, de exemplu, aceasta boala de piele afecteaza 12 milioane de persoane. Gura, organele genitale, degete, ochi – localizarea variaza. Virusul herpetic ramane pentru toata viata in organism, asteptand un semnal exterior ca sa isi recastige virulenta si sa creeze o noua criza. Ca orice maladie virala, este foarte contagioasa (virusul este prezent in saliva). Pentru a evita contaminarile, in cazul herpesului la buze este recomandat sa nu atingi leziunile, sa te speli des pe maini ca sa eviti auto-contaminarea altor zone ale corpului tau si sa incepi tratamentul cat de devreme (unul autorizat!). Pentru herpesul genital, e necesar sa nu ai deloc raporturi sexuale in perioadele de criza si ulterior sa folosesti prezervativul.  

Psoriazisul, pericol pentru piele
Si in acest caz avem de a face cu o boala de piele frecventa – in Franta afecteaza in jur de 2 milioane de persoane, 60.000 de noi cazuri sunt semnalate anual. Desi cauzele acestei maladii (care se manifesta prin aparitia unor puncte si plagi rosii, lucioase, acoperite cu coji albe-sidefii) sunt inca un mister, specialistii au cazut de acord ca exista o predispozitie genetica la psoriazis, de altfel, o boala necontagioasa. Totusi, aparitia ei necesita un factor declansator care poate fi stresul, anghina, o infectie buco-dentara. Plagile apar in mod obisnuit pe coate, genunchi, picioare, unghii, iar in formele cele mai grave ale psoriazisului ating urechile, fata si chiar intregul corp. In majoritatea cazurilor inofensiva, afectiunea este foarte inestetica.  

Dermatita atopica ameninta bebelusii
Un bebelus din cinci este afectat de dermatita atopica. Aceasta maladie, asociata mult timp cu alergia, este astazi din ce in ce mai bine inteleasa. Vorbim despre o forma de eczema care se declanseaza de obicei la 3-6 luni dupa nastere, dar care nu e provocata de un produs care poate duce la o alergie. Pielea copilului devine uscata, apar pete roz-rosiatice care ies in relief si basicute care se transforma in cruste transparente. Se pare ca aceasta boala poate fi pusa tot pe seama ereditatii. Daca parintii au fost afectati de ea, riscul ca si copilul lor sa fie e de 50%. Dar specialistii trec, mai nou, la „cauze” si excesul de igiena – copiii cresc acum in medii prea curate, prea sterile si vin rareori in contact cu bacteriile, lucru care face ca sistemul imunitar sa nu aiba mai nimic de lucru si sa „deraieze” sub forma unor inflamatii cutanate. Asta sustin unele voci, insa ipoteza nu a fost confirmata. Parintii sa nu-si faca insa griji. Dermatita atopica se atenueaza cu timpul si dispare complet pe la 3-4 ani. Un procent foarte mic din copiii care sufera de aceasta boala o vor pastra la maturitate.

Atentie la micoze!
Pielea si mucoasele sunt prin natura lor „terenuri” favorabile gazduirii a numeroase ciuperci care, in conditii normale, sunt inofensive. Astfel „Candida albicans” se gaseste in 30% din cazuri in orificiul bucal, 25% in intestine si 10% in vagin. Acest „tratat de pace” este cateodata rupt si apar problemele, mai exact micozele – boli infectioase provocate de ciuperci microscopice. Apar mai ales in zonele umede, calde ale corpului (in zona pliurilor, subrat, la degetele picioarelor, unghii). In general, micozele sunt destul de banale, deloc periculoase, nu insa si in cazul diabeticilor si persoanelor imunodeprimate care nu au multe mijloace de aparare impotriva ciupercilor. O atentie speciala trebuie acordata micozelor aparute la unghii pentru ca tratamentul in acest caz poate fi mai indelungat (3-12 luni). Si in cazul micozelor aparute la picioare trebuie reactionat rapid pentru ca pot aparea complicatii grave.

Stiai ca apa fierbinte si sapunurile care contin ingrediente anti-bacteriene dauneaza sanatatii pielii tale? Incearca sa te speli mereu cu apa calduta si sa folosesti sapunuri cu crema, glicerina sau uleiuri de plante, ca sa eviti ca pielea sa ti se usuce. Si aplica uleiul de corp cat timp pielea este inca umeda. Tine minte: specialistii spun ca rasfatul total pentru pielea ta, care include si o hidratare pe masura, il reprezinta o baie in apa calduta care sa dureze 15 minute.

Fereste-te de efectele devastatoare pe care expunerea la soare le poate avea asupra pielii! Nu te expune razelor solare in intervalul in care puterea lor nu are masura, poarta palarie de soare, ochelari si fii generoasa cu aplicarea cremelor care-ti protejeaza pielea expusa!

– In cazul dermatitelor, compresele cu lapte pot alunga senzatia de mancarime;
– Consumul de oua, suc de portocale si lapte poate agrava eczemele, sustin unii medici americani;
– Cand suferi de eczeme, nu este indicat sa folosesti mult detergent atunci cand iti speli hainele si ar fi bine sa fixezi masina de spalat la doua cicluri de clatire;
– Cei care au avut numeroase probleme dermatologice prezinta un risc mai mare de a face cataracta. Viziteaza-ti deci regulat oftalmologul;
– Ca sa-ti protejezi mainile si sa le ai catifelate si dupa ce ai spalat de zor vase, pune in apa in care speli o lingurita de bicarbonat de sodiu.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
10 idei pentru o super piele
10 idei pentru o super piele
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”