Semnul din ochi care indică pierderea auzului. La ce să fii atent să nu surzești

Testele pentru urechi depistează pierderea auzului un deceniu sau două mai târziu, când deja este prea târziu să mai faci ceva. La ce să fii atent.
  • Publicat:
Semnul din ochi care indică pierderea auzului. La ce să fii atent să nu surzești
Foto: shutterstock

Modul în care cineva se „holbează” ar putea fi primul semn care indică pierderea auzului, spun oamenii de știință. În mod normal, atunci când mergi la medic pentru a verifica dacă ai o problemă cu auzul, acesta analizează urechile. Testele pentru urechi depistează pierderea auzului un deceniu sau două mai târziu, când deja este prea târziu să mai faci ceva.

Acum, cercetătorii canadieni susțin că au descoperit o modalitate mai ușoară de a descoperi problemele de auz mult mai devreme. Mai exact, privind ochii pacienților atunci când ascultă pe cineva vorbind. Neurocercetătorul Dr. Björn Herrmann de la Universitatea din Toronto a identificat acest semn care sugerează dificultatea de a auzi.

Cu cât o persoană se chinuie mai mult să audă, cu atât se va holba mai intens. Studii anterioare arată că persoanele care se concentrează nu își mișcă ochii prea mult. O nouă cercetare publicată în Journal of Neuroscience sugerează că același lucru se aplică și în cazul persoanelor care nu aud bine și depun efort să facă acest lucru.

Dr. Björn a spus că „următorul pas este să investigăm dacă mișcările ochilor indică și efortul de ascultare a adulților în vârstă, deoarece aceasta este populația către care se concentrează abordarea noastră”.

La studiu au luat parte 23 de adulți tineri care credeau că stau bine la capitolul sănătatea auzului. Aceștia au ascultat podcast-uri la diferite volume cu diferite zgomote de fundal astfel încât sunetul să fie mai greu de ascultat. În timp ce încercau să asculte, participanții țineau bărbia pe o margine în fața unui ecran, în timp ce oamenii de știință urmăreau mișcările ochilor. Astfel, au descoperit că mișcările ochilor erau reduse în condiții dificile de ascultare.

Semne timpurii care indică pierderea auzului

Pierderea auzului este o problemă frecventă în rândul vârstnicilor, dar nu întotdeauna este ușor să-ți dai seama când se întâmplă acest lucru. Poți, în schimb, urmări câteva dintre cele mai comune semne care indică o problemă cu auzul. NHS sugerează că printre ele se numără:

  • nu auzi clar ce spun alte persoane sau înțelegi greșit ceea ce spun, în special în spații gălăgioase;
  • le ceri în mod repetat celor cu care porți o discuție să repete ce au spus;
  • asculți muzică sau te uiți la TV cu volumul mai mare decât e nevoie;
  • nu auzi bine când vorbești la telefon;
  • nu ții pasul în conversație;
  • te simți stresat sau obosit pentru că trebuie să te concentrezi la ceea ce asculți.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân