Scarlatina – cum să recunoști infecția bacteriană la copii

În special primăvara și iarna se înregistrează mai multe cazuri de scarlatină. Dar afecțiunea bacteriană poate apărea în orice sezon.
  • Publicat:
Scarlatina – cum să recunoști infecția bacteriană la copii
Ce simptome apar în caz de scarlatină, boală a copilăriei? Foto: Shutterstock

Una dintre bolile copilăriei este scarlatina. Afecțiunea este semnalată prin febră înaltă, erupții cutanate (bubițe pe piele pe tot corpul), durere în gât. Frecvent se diagnostichează la copiii între 5 și 15 ani. Scarlatina este o boală contagioasă. Se transmite foarte ușor pe calea aerului prin tuse, strănut și chiar prin vorbit prin picăturile de salivă.

 

Diagnosticul de scarlatină se pune de către medic în urma consultației dar și a unui test de laborator precum exudatul faringian. În trecut, scarlatina avea multe complicații, însă tratamentele de astăzi se bazează pe antibiotice eficiente. Se impune tratament specific pentru a riscul unor complicații precum: boli de rinichi sau afectarea inimii.

Din ce cauze apare scarlatina

Pentru declanșarea scarlatinei vinovat se face streptococul beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), ce contine o toxina eritrogenă. Scarlatina, ca și alte boli ale copilăriei, este transmisibilă. Se poate transmite ușor prin cale aerogenă prin vorbit, strănut, tuse.

Scarlatina – semne și simptome

Fiecare organism este unic și simptomele pot fi de diverse intensități. Iată ce semnale poate da organismul în urma infecției cu bacteria.

  • Febră – mai mare de 38 grade Celsius în episoade repetate. Uneori episoadele de febră pot fi însoțite și de frisoane.
  • Erupție cutanată de culoare roșie. La nivelul pielii apar bubițe roșii, abrazive la atingere. De obicei, scarlatina debutează cu iritații la nivelul pielii feței, gâtului și apoi se extinde pe trunchi, brațe, picioare.
  • Dureri în gât – amigdalită. Copiii afectați de scarlatină pot înghiți cu dificultate mâncarea din cauza durerilor în gât.
  • La nivelul pliurilor pielii în zona axilei, cotului, genunchiului, gâtului pot aparea linii roșii.
  • Limba roșie, inflamată – un alt simptom întâlnit la scarlatină.
  • Fața înroșită
  • Ganglioni măriți
  • Dureri în corp
  • Uneori pot apărea și simptome precum senzația de greață, vărsături.
  • Diareea este un alt simptom al scarlatinei.

Atenție, dacă apar dificultăți de respirație, diaree, vomă, stări sub febrile, febră mare, confuzie, amețeli se impune consult medical de urgență.

Surse: www.mayoclinic.org/, Dicționar Medical Ilustrat de la A-Z

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”