Consumul de ciuperci ar putea reduce semnificativ riscul de cancer. Cum se gătesc și se consumă corect pentru a le activa proprietățile

  • Publicat:
Consumul de ciuperci ar putea reduce semnificativ riscul de cancer. Cum se gătesc și se consumă corect pentru a le activa proprietățile
Sursa foto: shutterstock

Timp de secole, în medicina chineză au fost folosite ciupercile, care sunt bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți, ca tratament pentru felurite boli. Unele studii au descoperit și proprietățile anticancerigene ale acestora, sugerând că ciupercile pot fi o componentă a unei diete care reduce riscurile de cancer. Iată mai multe despre asta! 

Consumul de ciuperci combate cancerul și reînnoiește celulele

Când vine vorba despre sănătate, ciupercile ocupă loc de cinste în privința beneficiilor: au conținut scăzut de carbohidrați și calorii, însă sunt o sursă excelentă de vitamine B, oligo minerale, fibre și chiar proteine. Ciupercile sunt antiinflamatorii, conțin un nivel ridicat de compuși beta-glucani care mențin celulele imunitare în alertă, plus un antioxidant puternic numit ergotioneina care reduce inflamația din corp.

Citește și: Ciupercile, la categoria super-alimentelor

Prevenția cancerului este un domeniu în care consumul de ciuperci a captat cu adevărat atenția. Secole de-a rândul culturile asiatice au folosit anumite ciuperci ca tratament natural pentru cancer, datorită abilității acestora de a reduce riscul de cancer prin anumite mecanisme, printre care și furnizarea de germaniu, un nutrient care mărește cantitatea de oxigen folosită în corp și combate daunele cauzate de radicalii liberi.

Citește și: Ciupercile întăresc imunitatea și scad colesterolul din sânge. Ce alte beneficii au aceste superalimente

Cum poți consuma ciupercile pentru a te bucura de beneficiile lor?

Există multe moduri diferite de a include ciupercile în dietă. Ele pot fi adăugate în salată, omletă, ciulama, orez cu pui și legume, etc.

O altă opțiune este să gătești ciupercile la aburi, astfel încât să păstrezi toate substanțele nutritive și să eviți adăugarea de grăsimi nesănătoase.

Din fericire pentru mulți consumatori, proprietățile nutritive ale ciupercilor se păstrează indiferent dacă acestea sunt consumate crude sau gătite. Așadar, asigura-te că incluzi în alimentația ta zilnic cel puțin două ciuperci (aproximativ 20 de grame) că să fii sigură că te bucuri de beneficiile acestora.

Citește și: Cum trebuie gătite ciupercile ca să-şi păstreze substanţele nutritive

DE REȚINUT! Optează pentru ciupercile organice ori de câte ori poți, iar când acest lucru nu este posibil, curăță foarte bine ciupercile cu o cârpă și cu apă pentru a înlătura reziduuri, bacterii și chiar insecte.

Surse: Medical News Today, Science Daily, Very Well Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân