Sănătatea intimă feminină: igienă corectă, protecţie, confort

Un subiect delicat, greu abordabil şi în unele cazuri chiar tabu, igiena intimă constituie un ritual de îngrijire esenţial sănătăţii oricărei femei. Se întâmplă însă ca o serie de factori să perturbe echilibrul. Iată cele mai frecvente greşeli care afectează sănătatea intimă feminină.
  • Publicat:
Sănătatea intimă feminină: igienă corectă, protecţie, confort

Un subiect delicat, greu abordabil şi în unele cazuri chiar tabu, igiena intimă constituie un ritual de îngrijire esenţial sănătăţii oricărei femei.

Se întâmplă însă ca o serie de factori să perturbe echilibrul.

Iată cele mai frecvente greşeli care afectează sănătatea intimă feminină.

 

Dieta bogată în zahăr, carbohidraţi şi gluten afectează sănătatea genitală

Alimentele bogate în zaharuri, grăsimi şi carbohidraţi afectează nu doar nivelul glicemic sau colesterolul, ci şi sănătatea intimă, mărind predispoziţia infecţiilor zonei genitale. Consumul în exces al alimentelor dulci determină creşterea nivelului glucozei din sânge, favorizând astfel dezvoltarea ciupercii Candida Albicanis, responsabilă pentru apariţia candidozei. În plus, specialiştii recomandă şi evitarea alimentelor care conţin gluten, o proteină care se găseşte în grâu, secară şi orz. Un nivel ridicat de gluten este adesea corelat cu diverse probleme digestive şi mai mult decât atât, acesta inhibă dezvoltarea culturilor probiotice – bacteriile bune care asigură protecţia florei vaginale.

Antibioticele – un pericol pentru sănătatea intimă

Terapiile cu antibiotice au rolul de a distruge agenţii patogeni care creează infecţii, însă acestea distrug şi lactobacilii care asigură protecţia florei vaginale, crescând astfel riscul apariţiei de noi infecţii. În plus, acestea sunt şi cauza scăderii producţiei de acid lactic, o altă barieră protectoare a zonei intime. Fluctuaţia nivelului de acid lactic din organism determină dezechilibre ale pH-ului florei bacteriene şi creşte predispoziţia instalării candidozei sau vaginozei bacteriene. Tocmai de aceea, tratamentele cu antibiotice trebuie întotdeauna însoţite de o alimentaţie bogată în iaurt, pentru a compensa refacerea probioticelor şi a acidului lactic din organism.

Atenţie în alegerea lenjeriei intime

În alegerea lenjeriei intime nu trebuie să ţii cont doar de elementul estetic, ci să te asiguri şi că aceasta asigură protecţie şi confort. Specialiştii avertizează în legătură cu lenjeria tip tanga, întrucât aceasta favorizează transferul de bacterii de la o zonă intimă la alta şi creşte riscul apariţiei infecţiilor bacteriene. O altă recomandare este evitarea materialelor sintetice precum lycra sau spandex întrucât nu permit pielii să respire şi creează un mediu umed, propice dezvoltării bacteriilor şi ciupercilor în zona intimă. În acest sens, cea mai bună alegere rămâne lenjeria din bumbac.

Igiena intimă după relaţiile sexuale

În timpul actului sexual, secreţiile vaginale pot provoca trecerea bacteriilor la nivelul zonei orificiului urinar şi în vezica urinară, ceea ce constituie premisa pentru apariţia cistitei. Astfel, după actul sexual, este recomandat să mergeţi la toaletă pentru a urina şi a face un duş, pentru a elimina astfel bacteriile care se acumulează în vezica urinară sau la nivelul organelor genitale.

Evitarea duşurilor vaginale

Vaginul este un organ foarte complex, care are propriul sistem de curăţare prin intermediul secreţiilor mucoase. Acestea îndeplinesc un dublu rol: atât de igienizare, cât şi de protecţie a florei vaginale. Din acest motiv, specialiştii nu recomandă spălăturile vaginale ca modalitate de îngrjire a zonei intime, întrucât strică echilibrul florei vaginale şi modifică pH-ul. Excepţiile sunt cazurile în care, în urma unui consult medical, acestea sunt propuse ca metodă de terapie adjuvantă. La baza unei igiene intime corecte sta bineinteles si alegerea produselor potrivite, cu eficienţă clinică demonstrată, fabricate din ingrediente naturale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân