Cine are grijă de sănătatea familiei tale?

De câţi doctori are nevoie o familie? Evident, ideal este să trecem pragul cabinetelor medicale doar pentru controalele de rutină, însă realitatea este cu totul alta. O bună parte dintre români, încă ajunge la medic atunci când boala este într-un stadiu avansat. Ce-i împiedică? Cei mai mulţi se plâng de sistemul medical alambicat, de costurile ridicate ale consultaţiilor, de frica de a afla diagnosticul şi de statul la cozi. Să vedem însă ce trebuie să conţină lista medicilor ce trebuie accesaţi de o familie şi cum putem ajunge mai uşor la medici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cine are grijă de sănătatea familiei tale?

De câţi doctori are nevoie o familie? Evident, ideal este să trecem pragul cabinetelor medicale doar pentru controalele de rutină, însă realitatea este cu totul alta. O bună parte dintre români, încă ajunge la medic atunci când boala este într-un stadiu avansat.
Ce-i împiedică? Cei mai mulţi se plâng de sistemul medical alambicat, de costurile ridicate ale consultaţiilor, de frica de a afla diagnosticul şi de statul la cozi. Să vedem însă ce trebuie să conţină lista medicilor ce trebuie accesaţi de o familie şi cum putem ajunge mai uşor la medici.

În primul rând, trebuie să avem un medic de familie. La el trebuie să ajungem indiferent de vârstă, încă de la primele semne şi simptome ce transmit că e ceva în neregulă cu organismul nostru. Acesta ne va diagnostica şi ne va trimite la medici specialişti, dacă este cazul. Tot la medicul de familie trebuie să facem controalele de rutină şi testele de sânge obligatorii.

Totodată un medic internist ne va ajuta să depistăm problemele ce pot apărea la diverse organe interne. Nu lasaţi să treacă neinvestigate dureri la organele interne! Anumiţi medici internişti sunt specializaşi: unii pe cardiologie, alţii pe endocrinologie, alţii pe reumatologie.

Pentru familia cu copii: medic de familie şi pediatru. Ei sunt cei care asigură prevenţia şi consultaţiile periodice, iar când apar probleme complexe care necesită specialităţi diferite, ei sunt cei care dau trimiterile. Legat de acest subiect, avantajele asigurării medicale integrale sunt că îţi oferă acces la orice specialist ai nevoie în cadrul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria, inclusiv la medicii din Parteneriatul Academic.

Stomatolog – un control de rutină o dată pe an şi tratarea micilor probleme apărute, igiena dentară şi o alimentaţie sănătoasă ne ajută să avem un zâmbet de vis. Nu neglijaţi vizitele la dentist deoarece este demonstrat că o dantură bolnavă afectează multe organe interne, inclusiv inima.

Ginecolog – două controale de rutină sunt obligatorii pentru fiecare femeie care are o viaţă sexuală activă. Pe lângă consultul general, testul Babeş PapaNicolau, analiza de secreţie vaginală, un control al sânilor sunt obligatorii. Pentru că ţara noastră este fruntaşă în ceea ce priveşte numărul femeilor ce decedează din cauza cancerului de col uterin, cancer provocat de anumite tipuri de HPV se recomandă şi testul de depistare HPV.

Geriatru – persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste este bine să fie luate în evidenţa unui geriatru. Acesta diagnostichează pe lângă afecţiuni interne şi probleme de tipul: pierderi de memorie, osteoporoză, artrită.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân