Sa fie lumina!

Se stie ca lumina naturala care intra in casa ta iti schimba categoric starea de dispozitie si iti poate influenta sanatatea. Dar si sursele de iluminare artificiale iti pot modifica calitatea vietii? Ultimele studii spun ca o casa luminoasa, indiferent
  • Publicat:
Sa fie lumina!
Sa fie lumina!

Lumina influenteaza modul in care o incapere e perceputa. Diversele efecte luminoase pot sa ingusteze spatiul sau sa il mareasca. Pe langa lumina naturala, in casa, putem sa apelam la lumina artificiala utila, difuza sau la spectaculoasa lumina-culoare. Sursa principala de iluminare artificiala e recomandabil sa fie plasata pe tavan, iar becurile sa fie lasate cat mai libere si nu foarte incatusate de corpul lustrei, astfel incat lumina sa se distribuie in mai toate colturile camerei. Pe langa sursa principala de lumina, indicat ar fi sa mai pui in camera cateva surse difuze de iluminare, in spatiile cele mai indepartate de geam. In bucatarie sau in camera in care studiezi sau muncesti, ai nevoie de o sursa directionata de lumina. De exemplu, un spot sau o veioza reglabila a carei lumina sa fie indreptata exact spre locul in care iti desfasori activitatea. Dar sa ne lasam si fantezia sa zboare. In spatele televizorului poti sa pui o sursa de lumina de mica intensitate si astfel camera va parea ca are mai mult spatiu. De asemenea, daca vrei sa evidentiezi un obiect important pentru tine din casa, de exemplu o decoratiune, deasupra lui plaseaza o sursa colorata de lumina. Regula este ca obiectul sa nu fie excesiv iluminat, pentru ca atunci efectul nu mai e cel scontat, ci camera devine obositoare. Insa sursele colorate de lumina din casa creeaza un spectacol care reflecta personalitatea ta.

Vrem ferestre libere!
In primul rand, dimensiunea ferestrelor nu e de cele mai multe ori cea aleasa de noi, ci cea oferita de planul constructiei in care traim. Aspectul practic al ferestrelor este urmatorul: daca sunt noi, caldura nu iese din casa, iar vara aparatul de aer conditionat nu lucreaza in gol. Cum ne dam seama ca o fereastra nu mai e buna? Plimba o lumanare in jurul ei si, daca flacara se misca, e timpul pentru niste ferestre nou-noute. Tendintele actuale spun sa nu ne acoperim ferestrele cu perdele, draperii, ci in cel mai bun caz cu jaluzele din bambus. De ce? Ele lasa lumina sa patrunda excelent in casa, fara ca aceasta sa fie deranjanta. Pe scurt, regula este – sa nu ne acoperim excesiv ferestrele doar pentru ca „asa se face”.

Parfumul unei lumanari
De asemenea, am putea sa ne bucuram de lumina difuza si placut parfumata a lumanarilor decorative. Trebuie doar sa ne preocupam de siguranta. Ideal ar fi sa punem lumanarile aprinse intr-un bol cu apa. In felul acesta, bolul nu se va supraincalzi, iar cand ceara se consuma,  flacara se va stinge instantaneu. Aceste surse de lumina sunt ideale pentru o noapte romantica, dar si pentru o dupa-amiaza sau seara in care vrei doar sa lenevesti intr-un mediu placut.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
4 roti vs. 2 picioare
4 roti vs. 2 picioare
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân