România, ţară cu greutate: românii poartă cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, prinicipalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas. Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate. Ponderas, singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă, a efectuat acest studiu pornind de la ultimele date prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 2008, OMS estima că 51% dintre români erau supraponderali şi obezi**. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezităţii la peste jumătate din populaţia ţării
  • Publicat:
  • Actualizat:
România, ţară cu greutate: românii poartă cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice, conform unui studiu Gfk, efectuat la cererea unei clinici medicale renumite din România. Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert suferă deja de obezitate.

Pe scurt, concluziile studiului arată că:

– peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune;

– 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali

– cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%);

– în total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal;

Obezitatea şi excesul ponderal reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă şi principalul factor în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii. Boală metabolică severă, obezitatea este cauzată de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari  sau emoţionali. Netratată, această afecţiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi alte astfel de patologii.

“Obezitatea atrage o serie de consecinţe îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Din acest studiu reiese că dintre persoanele care au exces ponderal, peste 70% nu au ţinut nici măcar o dietă, semn că nu conştientizează impactul pe termen lung al obezităţii. Iar dintre aceia care însă au urmat un regim alimentar, aproximativ 40% s-au declarat nemulţumiţi de rezultate. De aceea, noi, medicii, trebuie să prevenim răspândirea acestei boli şi, mai mult, să oferim cel mai eficient tratament. La ora actuală, chirurgia metabolică este  singura soluţie care răspunde nevoilor acestor pacienţi”, declară Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, cu competenţă în Chirurgie Laparoscopică şi Chirurgie Bariatrică.

Pentru tratarea obezităţii şi a afecţiunilor pe care le cauzează, chirurgia metabolică este recunoscută la nivel internaţional ca fiind cea mai eficientă soluţie de tratament. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pacientul surpaponderal şi obez pierde atât excesul ponderal şi îşi ameliorează, până la vindecare, bolile metabolice.

Ardealul, zona cea mai afectată de obezitate

Conform aceluiaşi studiu, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezităţii, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenţii care locuiesc în Ardeal şi Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori se regăseşte Oltenia.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.608 persoane, barbaţi şi femei, cu vârsta peste 15 ani, iar perioada în care s-a derulat a fost Martie 2013. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel naţional pentru populaţia României cu vârsta peste 15 ani, având o marjă de eroare de ±2.4%.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cătălin Copăescu - Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității
Fondator al chirurgiei bariatrice laparoscopice din România, Dr. Cătălin Copăescu realizează prima intervenție bariatrică pe cale laparoscopică din România în anul 2002. În anul 2010 înființează primul centru complet dedicat bariatriei – Ponderas Hospital, achiziționat, ulterior, de ...
citește mai mult
Ce înseamnă Scorul APGAR?
Ce înseamnă Scorul APGAR?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”