Recomandări pentru evitarea accidentelor la schi

Schiul poate fi practicat doar într-o singură perioadă a anului, iar mulţi dintre amatorii acestui sport se aventurează pe pârtii nepregătiţi din punct de vedere fizic. Consecinţele? De la simple contuzii, întinderi sau febră musculară până la grave entorse de genunchi, fracturi de membre, traumatisme.
  • Publicat:
Recomandări pentru evitarea accidentelor la schi

S-a dat startul noului sezon de schi! De data aceasta, iarna i-a luat prin surprindere chiar şi pe iubitorii sporturilor de iarnă, care deja se pot bucura de pârtiile acoperite cu un strat generos de zăpadă.

Medicii le recomandă să nu uite, totuşi, că schiul este o activitate sportivă cu risc ridicat. În fiecare an, accidentele sunt nelipsite de pe pârtii. Iar peste 90% dintre accidentele la schi se întâmplă persoanelor cu experienţă în practicarea acestui sport, însă fără antrenament fizic, potrivit Societăţii Franceze de Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie (SOFCOT).

Iată ce recomandă această societate ştiinţifică referitor la prevenţia şi pregătirea fizică pentru schi, precum şi un ghid de prim ajutor în caz de accidentare.

Schiul poate fi practicat doar într-o singură perioadă a anului, iar mulţi dintre amatorii acestui sport se aventurează pe pârtii nepregătiţi din punct de vedere fizic. Consecinţele? De la simple contuzii, întinderi sau febră musculară până la grave entorse de genunchi, fracturi de membre, traumatisme.

Accidentele la schi nu sunt numai rezultatul căzăturilor inevitabile, ci şi al suprasolicitării muşchilor şi ligamentelor. Pentru a nu se ajunge aici şi a profita în deplină siguranţă de beneficiile sporturilor de iarnă, puneţi în practică următoarele recomandări ale Societăţii Franceze de Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie:

  • începeţi un program de pregătire fizică destinat antrenării muşchilor şi articulaţiilor (eventual sub îndrumarea unui kinetoterapeut) cu 2 luni înaintea sezonului de schi;
  • întotdeauna, înainte de a vă pune clăparii şi schiurile în picioare, efectuaţi câteva exerciţii de încălzire/stretching;
  • adaptaţi practicarea schiului la posibilităţile voastre fizice şi nu vă avântaţi pe pârtii care vă depăşesc priceperea sportivă;
  • conştientizaţi ricurile la care vă expuneţi la fiecare coborâre de pe pantă;
  • utilizaţi un echipament de schi adecvat şi aveţi grijă ca legăturile schiului să fie corect reglate.

Principalele leziuni şi cauzele lor

Genunchii sunt cei mai expuşi riscurilor în timpul practicării schiului. De altfel, potrivit SOFCOT, peste 30% dintre accidentele de pe pârtiile de schi sunt entorse de genunchi. Statisticile arată că femeile sunt de trei ori mai expuse decât bărbaţii la entorse de genunchi, mai ales la cele soldate cu ruptura ligamentului încrucişat anterior. De ce? Medicii ortopezi afirmă că femeile au ligamentele mai elastice decât bărbaţii, ca urmare a nivelului ridicat de estrogeni (hormoni feminini). Totodată, la femei pot apărea mai frecvent accidente la schi din cauza sistemului muscular mai puţin dezvoltat decât al bărbaţilor.

Entorsa de genunchi apare fie din cauza unei mişcări greşite (genunchiul este forţat în rotaţie), fie din cauza unei căzături violente. În aceste cazuri poate fi afectat ligamentul lateral intern (entorsă simplă) sau ligamentele încrucişate anterioare (entorsă gravă). Cu cât durerea este mai intensă, umflătura mai mare şi mai ales instabilitatea genunchiului (dislocarea) mai accentuată, cu atât creşte gravitatea leziunii. 

Măsuri de prim ajutor

În cazul febrei musculare, contuziilor, întinderilor musculare sau ligamentare, precum şi al entorselor simple, prima măsură recomandată de SOFCOT constă în aplicarea terapiei reci sau crioterapiei. Iată de ce plasturii de crioterapie sau spray-urile reci nu trebuie să lipsească din echipamentul oricărui schior.

Unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile şi plasturii pe bază de levomentol. Această substanţă produce senzaţia de rece la nivelul zonei afectate, ceea ce reduce durerea şi ajută la prevenirea inflamaţiei.

Apoi, specialiştii recomandă consultarea celui mai apropiat medic ortoped pentru un diagnostic corect şi prescrierea tratamentului. Traumatismele uşoare şi medii necesită imobilizare cu ajutorul unui aparat gipsat sau orteză, tratament general cu antiinflamatoare non-steroidiene şi local cu geluri antiinflamatoare.

În cazul unui traumatism grav, persoana accidentată trebuie transportată la cel mai apropiat spital pentru consult clinic de specialitate. Traumatismele grave necesită investigaţii ample şi tratament minichirurgical sau chirurgical. 

Sursa: GTS Solution

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”