Raul Chifan, pacient cu hemofilie: ” Trebuia să plec la spital direct de la școală pentru tratament”

Hemofilia este o boală genetică ce afectează cu precădere bărbații și care se manifestă prin sângerări necontrolate, cauzate de lipsa unui factor de coagulare în sânge.
  • Publicat:
Raul Chifan, pacient cu hemofilie: ” Trebuia să plec la spital direct de la școală pentru tratament”
Chifan Raul Alexandru, foto arhivă

Potrivit World Federation of Hemophilia, în România sunt diagnosticați 1.615 pacienţi cu hemofilie, dintre care aproximativ jumătate se află în tratament. Unul dintre pacienții cu hemofilie români este și Chifan Raul Alexandru, a cărui boală a fost diagnosticată în copilărie. Am stat de vorbă despre simptomele pe care le resimte un bolnav cu hemofilie dar și despre cum a fost copilăria sa cu această boală de sânge.

 

CSÎD: Ce semne și simptome are hemofilia?

Chifan Raul Alexandru: Simptomele principale pe care le are bolnavul de hemofilie sunt acele sângerări la nivelul articulațiilor, care în timp se degradează și restricționează mobilitatea articulară. De asemenea, apar vânătăile care se produc foarte ușor de multe ori chiar spontan. Sângerările cauzate de tăieturi sau julituri pot duce la complicații grave, deci trebuie să se intervină cu tratament specific dacă se produc.

Sângerări intramusculare, dureri articulare – alte simptome ale hemofiliei

CSÎD: Ce alte simptome mai sunt?

Chifan Raul Alexandru: O altă problemă sunt sângerările intramusculare care efectiv imobilizează membrul afectat. Apar și durerile și inflamațiile articulare cauzate de un efort mai mic sau mai intens. Acestea sunt doar o parte din efectele acestei boli numite hemofilie.

Despre viața de elev cu o boală de sânge precum hemofilia

CSÎD: A fost mai complicat la școala, liceu tot din cauza bolii de care suferiți?

Chifan Raul Alexandru: Da,cu siguranță! Din cauza acestei boli de multe ori a trebuit să lipsesc de la școală, și asta din cauza faptului că nu eram apt fizic să pot merge la școală sau să fiu atent 5-6 ore cât se desfășurau orele de clasă, pentru că resimțeam dureri la genunchi sau cot și nu mă puteam concentra. Iar de multe ori se întâmpla să apară aceste episoade hemoragice chiar spontan când eram la școală, astfel mereu trebuia să plec la spital direct de la școală pentru tratament. Ulterior, trebuia să recuperez toată materia pierdută,  pentru a fi în pas cu ceilalți colegi și a nu rămâne în urmă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”