Raceala, gripa sau viroza?

Peste 400 de virusuri pot afecta aparatul respirator in special in sezonul rece. Acestea determina virozele respiratorii sau, popular, raceala.
  • Publicat:
Raceala, gripa sau viroza?
Raceala, gripa sau viroza?

Peste 400 de virusuri pot afecta aparatul respirator in special in sezonul rece. Acestea determina virozele respiratorii sau, popular, raceala.

Copiii pot avea pina la 10 episoade pe an de infectii respiratorii, adultii pana la 4. Sunt considerate situatii normale. Infectiile virale devin contagioase in primele doua zile de la aparitia simptomelor. In acest moment, puteti infecta practiv orice persoana cu care veniti in contact sau care pune mana pe o clanta infectata sau pe un alt obiect si apoi, fara sa se spele, duce mana la nas sau la gura.

Odata intrate in aparatul respirator, virusurile se inmultesc in 8-12 ore. Frigul nu cauzeaza infectii respiratorii, dar diferentele de temperatura destabilizeaza metabolismul local al mucoasei respiratorii. In felul acesta, devine mai putin autoprotejata in fata agentilor infectiosi.

In cel mult 7 zile, o astfel de viroza trece de la la sine cu antiinflamatoare si antipiretice. Poate debuta cu febra, cu nas infundat si secretii, cu dureri in gat, dureri de cap sau musculare. Dar simptomele nu sunt extrem de acute.

Infectie virala se poate complica
Cel mai rau este daca infectia virala se complica cu o infectie bacteriana, care in cele mai multe cazuri va necesita antibiotice. Vital ca sa nu apara aceasta complicatie este sa suflati nasul foarte des.

Prezenta secretiilor abundente in nas, care se deterioreaza in mod natural, duce la aparitia bacteriilor. Suprainfectarea bacteriana presupune febra foarte mare si o recuperare anevoioasa. Oricum, va dati seama de o suprainfectare bacteriana destul de usor. Aveti deja simptomele unei raceli, iar acestea, in loc sa se diminueze in 2-3 zile, se amplifica zgomos. Si, cel mai important, febra creste.

Gripa e cea mai periculoasa
Dintre toate virozele respiratorii, virusurile gripale sunt cele mai periculoase. In cazul persoanelor care au afectiuni sistemice sau in cazul femeilor insarcinate, gripa poate ameninta viata. De aceea, se considera ca pana in decembire, in fiecare an, e nevoie de vaccinul antigripal. Acesta e permis si in primele luni de sarcina, fara sa afecteze produsul de conceptie.

Virusurile gripale circula in Europa intre luna ianuarie si sfarsitul lunii martie. Daca in aceasta perioada, aveti febra mare care debuteaza brusc, dureri articulare severe si dureri de cap este foarte probabil sa suferiti de gripa. Gripa se transmite prin aer, dar si prin contact direct.

Atentie! Prin stranut sau tuse, virusul este eliberat si poate trai pana la doua zile pe suprafetele dure, non-poroase (plastic sau metal), 15 minute pe prosoapele de hartie uscate si 5 minute pe piele. De aceea, in sezonul rece este recomandata spalarea frecventa a mainilor, pentru a reduce riscul de transmitere a bolii. Tratamentele sunt simptomatice, daca infectia nu e severa si necesita interventie rapida, in spital, daca se amplifica.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sucurile dulci ataca inima
Sucurile dulci ataca inima
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”