Profilul lipidic – ce este și de ce este important să îl înțelegem

Profilul lipidic reprezintă o analiză de referință în evaluarea riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. În România 60% din decese sunt cauzate de afecțiunile cardiovasculare!
Profilul lipidic - ce este și de ce este important să îl înțelegem
Foto: envato

”Am colesterolul mare”

Vă faceți setul anual de analize și concluzia este că aveți colesterolul mare. Dar ce înseamnă asta? Parcă vă mai amintiți că ați auzit ceva și de colesterol rău și colesterol bun: care e treaba cu ele? Trigliceridele sunt și ele pe buletinul de analize, dar despre ce e vorba, ce fac trigliceridele?

La dumneavoastră, pacienții, ajunge concluzia analizelor  însoțită eventual  de completări precum: ”Trebuie să renunțați la consumul de carne grasă, prăjeli, alcool,etc.” sau ”V-a crescut colesterolul pe fond de stres; încercați să reduceți factorii stresori etc.”.

Pe moment vă mobilizați și urmați recomandările medicului: reduceți consumul de alimente contraindicate, adoptați o formă de mișcare fizică etc., dar această schimbare durează câteva zile/ săptămâni, după care reveniți la vechile obiceiuri.

Pentru a înțelege importanța menținerii schimbării stilului de viață și a celui alimentar în normalizarea valorilor colesterolului și a trigliceridelor haideți să vedem în primul rând ce sunt, care este rolul lor în organism și unde puteți ajunge dacă valorile sunt în afara intervalelor de referință pentru o perioadă lungă de timp.

Când vorbim de colesterol și trigliceride de fapt facem referire la grăsimi (lipide- grup divers de molecule care au în comun o caracteristic: cel puțin o parte a lor este insolubilă în apă) care se găsesc în sânge.

Informații despre colesterol

Colesterolul este o substanță lipidică esențială în:

  • producerea celulelor- este parte din compoziția stratului extern al membranei oricărei celule din organism;
  • ”construcția” unor hormoni: estrogen, progesteron, testosteron, cortizol  și a vitaminei D.

Există două surse de colesterol:

  • Ficatul- produce singur necesarul de colesterol;
  • Alimentele- produse de origine animală (carne , ouă, etc.).

Raportul între ele este de 80% producție hepatică și 20% provine din alimentație.

Pe buletinele de analiză veți observa trei parametri: colesterol seric total, colesterol LDL și colesterol HDL. Acești parametri împreună cu trigliceridele ”formează” profilul lipidic. Profilul lipidic reprezintă o analiză de referință în evaluarea riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. În România 60% din decese sunt cauzate de afecțiunile cardiovasculare!

  1. LDL colesterol

LDL colesterol este numit și ”colesterol rău”, iar LDL este prescurtarea  pentru ” Low Density Lipoprotein” = ” Lipoproteine cu Densitate Scăzută”, această formă de colesterol reprezentând 60- 70% din colesterolul seric total.

LDL transportă colesterolul de la ficat către țesuturi  prin artere (vase de sânge care duc sângele de la inimă la celelalte organe, țesuturi, etc. , dar când există un nivel ridicat de LDL există riscul major de depunere a colesterolului pe pereții arterelor rezultând formarea plăcilor de aterom, factor ce duce inclusiv la îngustarea vaselor de sânge.

Valoarea maximă pentru LDL colesterol trebuie să fie de 130 mg/dl în cazul persoanelor sănătoase, iar în cazul pacienților cu afecțiuni ale inimii, ale vaselor de sânge sau cu diabet valoarea maximă a LDL colesterol trebuie să fie de 100 mg/dl.

Pe buletinul de analize valorile LDL colesterolului pot fi:

  • LDL-colesterol
  • 100 mg/dl
  • 130 mg/dl
  • 160 mg/dl
  • LDL-colesterol> 190 mg/dl- valori foarte mari.

Valorile LDL colesterolului sunt influențate de stilului de viață adoptat de fiecare dintre noi.

Factorii care duc la creșterea valorilor sunt:

  • Lipsa activității fizice/ sedentarismul;
  • Alimentație bogată în carne roșie, mezeluri, produse de tip fast-food, produse lactate cu conținut mare de grăsimi;
  • Fumatul;
  • Circumferința mare a taliei: la bărbați> 101 cm, la femei> 89 cm.

Alături de acești factori mai există și factori care depind de:

  • Istoricul medical familial (ex. rudă diagnosticată cu hipercolesterolemie);
  • Vârstă- odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de formare de plăci de aterom/ depunere a colesterolului pe vasele de sânge;
  • Sexul pacientului- bărbații sunt mai predispuși să dezvolte ateroscleroză.

Totodată LDL colesterol este mare în cazul păcienților diagnosticați cu hipertensiune arterială și diabet, iar pacienții cu boli renele, hepatice și hipotiroidism au risc crescut de a avea valori peste medie ale LDL colesterolului.

Valorile mărite ale LDL colesterolului pot fi identificate doar prin efectuarea analizelor de sânge. Nu veți avea simptome, dar dacă valorile se mențin crescute pe o perioadă lungă de timp atunci există riscul declanșării unor boli grave care pot da simptome precum:

  • Angina pectorala/ durere în piept;
  • Infarct miocardic;
  • Atac vascular cerebral (AVC);
  • Artere blocate la nivelul picioarelor lucru ce duce la apariția durerilor în timpul mersului.

În cazul în care în urma efectuării analizelor de sânge v-au rezultat valori anormale pentru LDL colesterol apelați la medic pentru inițierea tratamentului medicamentos (ex. statinele). Pe lângă tratament este esențial să aduceți modificări atât în stilul alimentar cât și în celelalte aspecte ale stilului de viață. Recomandările primare sunt:

  • Evitați alimentele și băuturile cu conținut ridicat de zahăr procesat;
  • Renunțați la mâncarea grasă și prăjită: congelate, semi-preparate, etc.;
  • Reduceți fumatul și consumul de alcool;
  • Renunțați la sedentarism (mergeți pe jos măcar 30 minute pe zi sau ideal minim 10.000 pași/ zi);
  • Reduceți consumul de produse de patiserie sau din făină albă.
  1. HDL colesterol

HDL colesterol este cunoscut și sub denumirea de “colestrol bun”, iar HDL este prescurtarea de la High-Density Lipoprotein, în traducere Lipoproteine cu Densitate Mare. HDL transportă colesterolul de la țesuturi către ficat de unde este eliminat ulterior, practic rolul HDL colesterolului este cel de eliminare a excesului de colesterol din organism.

Un nivel mare de HDL colesterol duce la o protecție crescută împotriva bolilor cardiovasculare.

Valorile de referință ale HDL colesterolului sunt de minim 60 mg/ dl atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Valorile sub 40 mg/dl la barbați și sub 50 mg/ dl la femei indică un risc crescut de boli cardiovasculare.

În cazul copiilor și al persoanelor tinere un nivel optim de HDL colesterol este de minim 45 mg/dl, iar pentru persoanele de sex feminine cu vârstă peste 20 ani valorile optime sunt de minim 50 mg/dl.

Valorile mici de HDL colesterol menținute o perioadă lungă de timp determină declanșarea bolilor cardiovasculare sau apariția evenimentelor de tip: infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică.

Înainte de prelevarea sângelui pentru determinarea valorilor HDL colesterolului sunt recomandate a fi urmate câteva reguli de către pacient:

  • Să nu schimbe nimic în alimentație cu trei săptămâni înainte de recoltare;
  • Să nu existe variații semnificative de greutate în perioada dinainte de recoltare (minim2- 3 săptămâni);
  • Pacientul nu va mânca nimic timp de minim 12 ore înainte de recoltare și timp de 72 de ore înainte de prelevarea sângelui nu va consuma alcool.

Factorii care duc la modificarea (scăderea) valorilor HDL colesterolului sunt:

  • antecedente familiale de tulburări de colesterol;
  • antecedente familiale de infarct miocardic;
  • pacienții cu diabet/ hipertensiune arterială;
  • O greutate prea mare, de exemplu persoanele supraponderale sau obeze;
  • Lipsa exercițiului fizic/ sedentarism;
  • Aport prea mic sau deloc de acizi grași Omega- 3.

Gradul de risc pentru dezvoltarea de boli cardiovasculare se calculează ca raportul dintre colesterol total și HDL:

  • Risc scăzut: 3.3-4.4
  • Risc mediu: 4.4-7.1
  • Risc moderat: 7.1-11
  • Risc crescut: >11

Menținerea valorilor normale pentru HDL colesterol este dependentă de păstrarea valorilor LDL colesterolului în limitele normale.

Informații despre trigliceride

Trigliceridele sunt grăsimi/ lipide care se găsesc în sânge: organismul transformă surplusul de calorii în trigliceride.

Trigliceridele sunt esențiale pentru organism, fiind transformate în energie folosită între mesele principale ale zilei  pentru funcționarea optimă a organismului.

Valorile ideale ale trigliceridelor trebuie să fie sub 150. În intervalul 150- 199 se consideră a fi valori la limită, între 200- 499 este un nivel ridicat, iar valorile peste 500 sunt foarte mari.

Valorile ridicate ale trigliceridelor duc la îngroșarea pereților arterelor, astfel crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.Trigliceridele peste valorile normale pot duce și la diabet de tip 2, afecțiuni ale ficatului sau ale pancreasului.
Nivelul scăzut de trigliceride poate fi un efect al diabetului de tip 2, al hipotiroidismului sau al malabsorbției- absorbția componentelor nutritive din alimentație, la nivelul intestinului subțire, este dereglată.

În cazul în care trigliceridele au valori anormale sunt recomandate următoarele modificări:
–  scăderea în greutate;
–  efectuarea de exerciții aerobice;
–  evitarea zahărului adăugat (în special produse bogate în fructoză);
–  reducerea consumului de alcool;
– investigații splimentare pentru identificarea altor boli cronice nediagnosticate.

Profilul lipidic este folosit pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare. Valorile mari în cazul LDL colesterolului și a trigliceridelor, împreună cu valorile scăzute ale HDL colesterolului sunt principalii factori de risc pentru boala coronariană.

Ca reper aveți în vedere următoarele valori de referință pentru:

  • Colesterol total
  • LDL colesterol
  • HDL colesterol ≥60 mg/dl
  • Trigliceride

Puneți accentul pe menținerea unor valori cât mai apropiate de normal pentru colesterol și trigliceride pentru a preveni declanșarea bolilor cardiovasculare care odată diagnosticate pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor, dar nu tratate.

Pentru evitarea complicațiilor verificați profilul lipidic cel putin o dată pe an! Dacă sunteți conștient că sunt aspecte legate de alimentație sau de stilul de viață care trebuie corectate luați atitudine începând chiar de azi! Dacă nu știți cum și ce trebuie schimbat apelați la medical dumneavoastră de familie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân