Precizie și protecție în radioterapie: sistemul SGRT și tehnica DIBH îmbunătățesc tratamentul cancerului și reduc radiații cardiace cu 52%

Dr. Andrei Anica, medic specialist radioterapie, și Mihai Suditu, Expert in fizica medicala, despre radioterapia ghidată de imagistica de suprafață, cu ajutorul sistemului produs de C-RAD și tehnica Deep Inspiration Breath Hold implementată cu ajutorul sistemului SGRT.
  • Publicat:

Potrivit raportului 2023 Country Cancer Profile, cancerul de sân constituie 28% din cazurile noi de cancer la femei, ceea ce îl situează ca fiind cel mai răspândit tip de cancer feminin. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de sân în România este de 75%, în timp ce media Uniunii Europene este de 83%. Pentru că pacientele din România diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de tratamente avansate, am discutat alături de Dr. Andrei Anica, medic specialist radioterapie, și Mihai Suditu, Expert in fizica medicala, despre radioterapia ghidată de imagistica de suprafață, cu ajutorul sistemului produs de C-RAD și tehnica Deep Inspiration Breath Hold implementată cu ajutorul sistemului SGRT.

Radioterapia este un tratament adjuvant indicat în cancerul mamar după o intervenție chirurgicală conservatoare, cu condiția să se țină cont de proximitatea sânului față de inimă. În tumorile aflate în sânul stâng este vital ca volumul de iradiat (adică sânul sau peretele toracic) să fie amplasat cât mai departe de inimă. Acest lucru poate fi realizat prin tehnica Deep Inspiration Breath Hold (DIBH), care presupune administrarea radioterapiei în timp ce pacienta își menține respirația în inspir profund. Cercetările[1] arată că tehnica de iradiere DIBH, aplicată în tratamentul cancerului mamar cu ajutorul sistemului SGRT de la C-RAD, reduce radiațiile cardiace cu 52%.

În ce constă radioterapia ghidată de imagistica de suprafață (SGRT)

Radioterapia ghidată de imagistica de suprafață (SGRT) este o tehnică de radioterapie externă care folosește tehnologia de vizualizare 3D pentru a ținti cu precizie tumorile canceroase aflate în apropierea organelor vitale și a proteja țesuturile sănătoase din jurul acestora. SGRT permite clinicienilor și specialiștilor terapeuți să aibă certitudinea livrării unui tratament mai sigur, deoarece monitorizează în timp real poziția pacientului și asigură tratamente avansate, sincronizate cu faza respiratorie a pacientului, folosind tehnica DIBH.

Un factor esențial pentru succesul radioterapiei este reproducerea precisă a poziției pacientului pe masa aparatului la fiecare pas al procedurii, de la etapa de achiziție a imaginilor de tomografie computerizată utilizate în planificarea tratamentului, la fiecare ședință administrată la acceleratorul liniar. Deși, în mod convențional, se folosesc dispozitive de imobilizare pentru diferite zone ale corpului, mișcările subtile și involuntare ale pacientului pot influența rezultatul tratamentului, deoarece volumul tumoral ar putea aluneca din zona țintă și țesuturile sănătoase ar putea fi iradiate. Astfel, sistemul SGRT Catalyst+ HD aduce un avantaj crucial în tratamentul de radioterapie. Catalyst+ HD monitorizează și corectează în timp real poziția pacientului pe durata tratamentului, oprind automat fasciculul de radiații în cazul în care pacientul deviază de la poziția optimă, protejând țesuturile sănătoase din proximitate. Astfel, siguranța și acuratețea radioterapiei sunt semnificativ îmbunătățite.

Totodată, sistemul SGRT Catalyst+ HD monitorizează mișcările respiratorii ale pacientului și permite administrarea radioterapiei în sincron cu respirația acestuia, prin tehnica DIBH. Această abordare contribuie la reducerea riscului de iradiere a țesuturilor cardiace. Catalyst+ HD se deosebește de alte sisteme prin faptul că nu necesită plasarea markerilor corporali sau utilizarea de dispozitive pentru controlul respirației, realizând o monitorizare fără contact și, astfel, asigurând un tratament mai puțin invaziv, fără utilizarea radiațiilor ionizante. Deși sistemul SGRT este util în tratarea unor forme diferite de cancer, cele care au cel mai mult de beneficiat în urma utilizării lui sunt pacientele diagnosticate cu cancer la sânul stâng, prin intermediul tehnicii avansate de tratament cunoscută sub numele de Deep Inspiration Breath Hold (DIBH).

În ce constă tehnica de iradiere DIBH folosită în cancerul de sân

Deep Inspiration Breath Hold (DIBH) este o tehnică de radioterapie care implică administrarea dozei de iradiere în faza de inspir profund. Atunci când pacienta inspiră adânc, peretele toracic se extinde, iar inima se îndepărtează de zona sânului vizată pentru tratament. Astfel, prin utilizarea tehnicii DIBH, se poate minimiza sau chiar reduce la zero expunerea inimii la radiații nedorite.

Acest aspect este deosebit de important, având în vedere că radiațiile ionizante folosite în tratarea cancerului de sân pot crește riscul de boli cardiace ischemice ulterioare, în special la pacientele cu factori de risc cardiac preexistenți[2]. Specialistul radioterapeut va instrui pacienta să inspire adânc și să își țină respirația timp de aproximativ 20 de secunde, repetând acest proces de mai multe ori pe durata ședinței.

Administrarea iradierii în DIBH se efectuează numai dacă nu se detectează nicio mișcare în afara parametrilor planificați și numai în faza de inspir profund. Catalyst+ HD monitorizează poziția și faza de respirație a pacientei: dacă aceasta expiră (iese din fereastra de inspir profund) sau se mișcă, iradierea se oprește automat.

Tehnica DIBH reduce toxicitatea cardiacă în tratamentul cancerului de sân

Tehnica DIBH, folosind sistemul SGRT Catalyst+ HD, este o metodă cu eficiență dovedită în tratamentul cancerului mamar, deoarece maximizează doza livrată în volumul tumoral și, în același timp, reduce la minimum toxicitatea cardiacă. Studiile[3] au arătat că această metodă scade doza medie de radiații cardiace cu 52% față de metoda respirației libere. În plus, dozele maxime de radiații la nivelul inimii și arterei descendente anterioare stângi sunt reduse cu 59%, respectiv 75%. Cu alte cuvinte, riscul complicațiilor secundare la nivelul inimii este cu mult mai mic, iar calitatea vieții pacienților care fac radioterapie crește.

SGRT îmbunătățește poziționarea pacientului și crește precizia radioterapiei

Înainte de începerea tratamentului de radioterapie, fiecare pacient trece printr-o achiziție de imagini tomografice computerizate, care se utilizează la stabilirea planului de tratament. Specialiștii obțin astfel o imagine detaliată a dimensiunii, formei și localizării tumorale, pentru a elabora un plan de tratament personalizat. Datele sunt apoi transmise și către sistemul SGRT pentru a reproduce poziția pacientului de la CT-ul de simulare la aparatul din camera de tratament.

Avantajul tehnologiei Catalyst+ HD este precizia submilimetrică în livrarea tratamentului de radioterapie, fără aplicarea tatuajelor pe corpul pacientului.

Studiile[4] au arătat că utilizarea sistemului SGRT reduce semnificativ deviațiile de poziționare a pacientelor cu cancer de sân în comparație cu sistemele laser, care utilizează marcaje/ tatuaje pe piele. În cazul pacientelor care au primit tratament tangențial, SGRT a oferit o precizie de ≤ 4 mm în 95% din ședințele de tratament, în timp ce sistemele laser au oferit aceeași precizie în 84% din ședințe. În cazul pacientelor care au primit tratament locoregional, valorile corespunzătoare au fost de 70%, respectiv 54%. Prin reducerea erorilor de poziționare, tehnologia SGRT îmbunătățește considerabil precizia tratamentului.

Importanța echipei în tratamentul de radioterapie cu management respirator

Implementarea acestor tehnici speciale de radioterapie cu monitorizarea respirației și mișcării pacientului este o muncă de echipă și necesită colaborarea dintre radioterapeuți, fizicieni medicali și tehnicieni de radioterapie pe tot parcursul tratamentului, de la momentul achiziției imagistice de la computerul tomograf și pe parcursul fiecărei ședințe.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27784326/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23484825/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27784326/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31478615/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult