Porţi mănuşi la cumpărături? Experţii spun că e o greşeală!

Mersul la cumpărături presupune, adesea, staţionarea într-un spaţiu cu risc de contaminare crescut. Masca de protecţie s-ar putea dovedi benefică. În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre mănuşi.
  • Publicat:
Porţi mănuşi la cumpărături? Experţii spun că e o greşeală!
Porţi mănuşi la cumpărături? Experţi spun că e o greşeală!

Noua normalitate în care suntem nevoiţi să ne desfăşurăm aduce cu sine măsuri de precauţie suplimentare. Şi, pentru că vorbim de o situaţie nemaiîntâlnită, experţii au dificultăţi în a se pune de acord asupra unor aspecte. De pildă, măştile şi mănuşile de protecţie.
În condiţiile în care mersul la cumpărături presupune, adesea, staţionarea într-un spaţiu închis, cu risc de contaminare crescut, masca de protecţie s-ar putea dovedi benefică. În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre mănuşi. Iată de ce!

Mănuşile, de orice fel, nu te feresc de contaminare

Virusurile şi bacteriile de pe suprafeţele pe care le atingi ajung la fel de bine şi pe mănuşi, la fel ca pe mâini. Dacă îţi atingi faţa cu mănuşile pe care să, zicem, ar exista noul coronavirus, riscul de infectare este acelaşi. În plus, după ce ai terminat cumpărăturile, ar trebui să-ţi dezinfectezi mănuşile înainte de a le scoate. Sau să te speli pe mâini imediat ce le-ai scos.

Infectarea cu noul coronavirus este mult mai probabilă prin contactul direct cu un purtător de virus, prin picături de salivă sau secreţii nazo-faringiene.

Mult mai importantă decât purtarea mănuşilor la cumpărături este menţinerea distanţei de minimum 3 metri, purtarea corectă a măştii şi planificarea: fă o listă de cumpărături, astfel încât să petreci cât mai puţin timp în magazin şi alege o perioadă din zi în care este mai puţin aglomerat.

Mănuşile nu înlocuiesc igiena mâinilor

Recomandările generale sunt ca, înainte de purtarea mănuşilor, mâinile să fie spălate cu apă şi săpun. Însă, cel mai sigur, atunci când mergeţi la cumpărături, este să aveţi la îndemână un gel dezinfectant, să igienizaţi mânerul căruciorului sau al coşului de cumpărături, să alegeţi produse bine ambalate.

La întoarcerea acasă, spălaţi mâinile cu apă şi săpun minimum 20 de secunde şi nu uitaţi să dezinfectaţi cheile, telefonul, portofelul şi sacoşele reutilizabile.

Mănuşile obturează bariera naturală de protecţie a pielii

Pielea are o capacitate naturală de a forma o barieră împotriva virusurilor şi a bacteriilor. Purtarea mănuşilor poate perturba acest microbiom, afecta tegumentul, ceea ce poate duce la proliferarea microorganismelor dăunătoare. Menţinerea pe mâini a mănuşilor timp îndelungat poate agrava eventualele afecţiuni ale pielii.   

Nu irosiţi materiale de protecţie destinate personalului medical!

Mănuşile chirurgicale sunt destinate personalul sanitar, pentru a-i proteja de fluidele corporale în timpul examinărilor sau pentru efectuarea procedeelor medicale. În această perioadă, nevoia de echipamente de protecţie, inclusiv mănuşi, este crescută, mai ales că recomandările internaţionale precizează că mănuşile trebuie înlocuite după consultul fiecărui pacient.

Nu uitaţi: cel mai eficient mod în care vă puteţi proteja este să aveţi o igienă riguroasă a mâinilor, să purtaţi mască în zonele aglomerate şi să păstraţi distanţarea socială.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”. citește mai mult
Recomandare video
Acneea: cum apare, cum o influențează hormonii și ce soluții există