Poliartrita reumatoida – cauze, simptome, tratament

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie care afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor, de unde rezulta tumefactii, dureri si distructie articulara.
  • Publicat:
Poliartrita reumatoida - cauze, simptome, tratament
Poliartrita reumatoida - cauze, simptome, tratament

Toamna si umezeala pe care o instituie prin ploi si temperaturi joase acutizeaza o serie de boli cronice de care sufera unii dintre noi. O astfel de afectiune ce renaste odata cu intrarea in sezonul rece este poliartrita reumatoida, cunoscuta popular drept reumatism.

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie care afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor, de unde rezulta tumefactii, dureri si distructie articulara.

Incidenta poliartritei reumatoide este mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor, iar statisticile arata ca se instaleaza intre 25 si 50 de ani. Poate sa apara si la copii, iar atunci vorbim despre poliartrita reumatoida juvenila, insa simptomatologia si prognosticul sunt usor diferite fata de adulti.

Poliartrita reumatoida – cauze

Cauza aparitiei poliartritei reumatoide nu se cunoaste, insa boala este considerata a fi autoimuna. Sistemul imunitar ataca tesuturile articulare moi si pe cele conjunctive din componenta altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine si plamanii. In final, se produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor si ligamentelor articulare, cu aparitia in articulatiile afectate a deformarilor, instabilitatii si fibrozei. Viteza distructiei articulare variaza de la o persoana la alta, tabloul clinic fiind influentat de numerosi factori, printre care predispozitia genetica.

Poliartrita reumatoida – simptome

In general, boala se instaleaza fara simptome vizibile, articulatiile fiind treptat afectate. Alteori, debutul bolii este brusc, cu inflamatia simultana a mai multor articulatii diferite. Inflamatia apare in mod simetric in cele doua jumatati ale corpului, primele afectate fiind articulatiile mici, ale degetelor mainilor si picioarelor, ale incheieturilorde la maini, de la glezne. Zonele afectate sunt dureroase si rigide in special dimineata sau dupa o perioada prelungita de inactivitate. Unii pacienti pot sa simta dureri in special seara, iar altii au o senzatie generala de slabiciune si oboseala. In unele cazuri, poate sa apara so o usoara febra.

Din punct de vedere estetic, boala poate afecta si aspectul articulatiilor care se maresc din cauza tumefactiei sau se deformeaza. Se mai pot produce mici luxatii falangiene, cu devierea degetelor de la fiecare mana catre degetul mic. De asemenea, la nivelul articulatiilor tumefiate se pot produce compresii ale nervilor din vecinatate, cu aparitia anesteziei sau paresteziei (sindrom de tunel carpian).

Pana la 30% dintre persoanele care sufera de poliartrita reumatoida prezinta si chisturi noduli reumatoizi, adica niste proeminente de consistenta dura, situate imediat sub piele.

Diagnosticul de poliartrita reumatoida

Pentru a stabili daca o persoana sufera sau nu de poliartrita reumatoida sunt necesare teste de laborator, examinarea lichidului articular, biopsia nodulilor reumatoizi, radiografii.

9 din 10 pacienti diagnosticati cu poliartrita reumatoida prezinta o valoare crescuta a VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), ceea ce evidentiaza inflamatia in organism. De asemenea, analizele de sange pot pune in evidenta prezenta unor anticorpi specifici, cum ar fi factorul reumatoid prezent la 70% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala. Se mai observa la acesti pacienti o usoara anemie.

Citeste despre analizele medicale de laborator pentru diagnosticul de poliartrita reumatoida:

Tratament poliartrita reumatoida

Pacientii care au dureri insuportabile si articulatii deosebit de inflamate sunt nevoiti sa urmeze un tratament, altii insa suporta durerile caci acestea pot fi blande. La un mic procent din pacienti, boala dispare de la sine. 3 din 4 pacienti care urmeaza tratament se vindeca, iar 1 din 10 va dezvolta un handicap sever.

Tratamentul poliartritei reumatoide poate fi pe baza de antiinflamatoare, corticosteroizi, imunosupresoare sau alte medicamente care incetinesc progresia bolii. In unele cazuri, este nevoie de interventie chirurgicala. Pe langa tratamentul administrat se impune repausul care amelioreaza durerea, evitarea efortului si presiunii asupra articulatiilor afectate, precum si adoptarea unei diete sanatoase, bogate in peste si uleiuri vegetale, respectiv saraca in carne rosie.
 

Sursa: Agenda Medicala Merck. Medicul casei, editia a II-a

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Sarutul e contagios?
Sarutul e contagios?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân