Oboseală cruntă? Cădere excesivă a părului? Află ce mineral ți-ar putea lipsi din organism

Testele anuale de sânge au rolul de a verifica dacă avem toate mineralele în cantități optime în organism.
  • Publicat:
Oboseală cruntă? Cădere excesivă a părului? Află ce mineral ți-ar putea lipsi din organism
Femeile pierd fier lună de lună prin menstruație, foto: Shutterstock

La sfârșit de an, o bună categorie din populație se plânge de oboseală și de lipsa de energie. Până la un punct este normal ca atunci când zilele sunt mai scurte, organismul să aibă nevoie de mai multă odihnă, liniște. Însă dacă stările de oboseală persistă de mult timp și mai observați și alte simptome precum căderea exagerată a părului, probleme cu vederea, deficit de concentrare, stări de leșin, dureri de cap dese, este cazul să vă adresați medicului de familie pentru analize. Mai ales dacă sunteți femeie sau aceste simptome apar la copiii mici, cel mai probabil medicul va testa și cantitatea de fier pe care o aveți în organism prin teste de sânge. Deficitul de fier dă astfel de simptome.

De asemenea, pe lângă femei (1 din 3 femei se confruntă cu deficiența de fier), femeile însărcinate avea carență de fier. Lor li se alătură și copiii mici (dacă în sarcină mama a avut deficit de fier, bebelușul va avea anemie feriprivă și trebuie tratată), dar și adepții dietelor vegane și vegetariene. Se știe că prin consumul de carne putem regla dozele de fier. Însă există o mulțime de variante vegane și vegetariene pentru a asigura prezența acestui mineral în organism.

Anemie feriprivă – simptome ale deficitului de fier în organism

Boala declanșată de lipsa de fier se numește anemie feriprivă. Iată ce semne și simptome apar cel mai des:

Unii pacienți cu anemie feriprivă mai semnalează și palpitații, probleme cu văzul și auzul, dificultate la respirație, incapacitate de concentrare, paloarea pielii, căderea a mai multe fire de păr decât este normal.

Cum se pune diagnosticul de anemie feriprivă?

Pe bază simptomelor sau dacă femeia gravidă a suferit de anemie feriprivă se fac analize precum: hemoglobina, feritina serică și TSAT, adică saturația transferinei.

Ce doze de fier din organism duc la diagnosticul de anemie feriprivă

Se consideră anemie feriprivă atunci când valoarea hemoglobinei scade sub 11 g/dL la copil și femeia gravidă, sub 12 g/dL la femei, sub 13 g/dL la bărbați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”