Nu există bronz sănătos, avertizează medicii. Riscurile expunerii excesive la soare

  • Publicat:
Nu există bronz sănătos, avertizează medicii. Riscurile expunerii excesive la soare
Sursa foto: shutterstock

Potrivit BBC, medicii dermatologi demontează un mit. Aceștia sunt de părere că NU există bronz sănătos. Ba dimpotrivă, expunerea la soare presupune un efort considerabil pentru organismul nostru.

Nu există bronz sănătos, avertizează medicii dermatologi

Cu toții suntem expuși pericolului într-un fel sau altul, însă persoanele cu pielea foarte deschisă sunt cele mai afectate, arată cercetările. În cazul acestora, o arsură solară poate apărea chiar și la 15 minute de la expunerea în față razelor solare, fără protecție SPF. Arsura se vindecă doar la suprafață, avertizează dermatologii. În cazurile grave, apare MELANOMUL.

De aceea, controlul periodic (anual) pentru verificarea eventualelor modificări ale alunitelor sau apariția de leziuni noi este obligatoriu.

Citește și: Cât de periculoase sunt alunițele voluminoase (în relief)? Dr. Amalia Anghel: „Orice leziune, orice nev dermic trebuie evaluat clinic sau dermatoscopic”

„Nu există nicio modalitate de a obține un bronz sănătos de la expunerea la soare”, spune dr. Rachel Abbott, consultant dermato la Spitalul Universitar din Wales, Cardiff.

Aceasta a mai punctat și fapul că deși este necesară expunerea la soare pentru a obține vitamina D, care ajută la menținerea oaselor puternice, acest lucru nu înseamnă că oamenii trebuie să stea afară în soare ore întregi.

„În Marea Britanie, între aprilie și septembrie, este nevoie de aproximativ 15 minute până la 30 de minute pentru a produce cantități adecvate de vitamina D”, a mai spus dr. Rachel Abbott.

Protecția solară trebuie folosită pe tot parcursul anului, indiferent de sezon

Medicul a mai evidențiat lucruri importante, ca de pildă: cremele cu factor de protecție ridicat trebuie folosite indiferent de anotimp căci pielea este cel mai mare organ și este mereu expus mediului exterior.

Quick reminder! Vara, expunerea la soare trebuie evitată între orele 11:00 și 16:00. Arsurile pot apărea chiar și în zilele înnorate.

Citește și: Ai grijă, bronzul te poate costa sănătatea! Arsurile solare dublează riscul de cancer de piele

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân