Ai senzația că înghiți ace? Așa scapi rapid de durerile și usturimea în gât!

Durerile în gât - de ce sunt mai persistente dimineața și cum pot fi ameliorate. Soluții și remedii eficiente pentru durerile în gât
  • Publicat:
Ai senzația că înghiți ace? Așa scapi rapid de durerile și usturimea în gât!
Foto: Shutterstock

Te trezești dimineața cu dureri sau usturimi în gât, disconfort la înghițire, nas înfundat și gură uscată? De vină poate fi, cel mai probabil, aerul uscat din încăpere, mai ales în sezonul rece. Însă și anumite afecțiuni pot da aceste simptome, de regulă virozele respiratorii sau refluxul gastroesofagian, majoritatea putând fi tratate, din fericire, acasă.

Respirația preponderent pe gură, sforăitul, cum este în cazul apneei de somn, deshidratarea, fumatul și consumul excesiv de alcool pot fi, de asemenea, factori care pot duce la apariția supărătoarelor dureri în gât la primele ore ale zilei.

Infecțiile virale sau bacteriene, posibile cauze ale durerilor în gât

În cazul în care durerile în gât sunt puternice, persistente și sunt însoțite de febră, greață, vărsături, dureri abdominale sau inflamația ganglionilor, e posibil ca vinovatul să fie o infecție bacteriană, de regulă cu streptococ, motiv pentru care trebuie să te adresezi medicului pentru un tratament adecvat, cel mai probabil cu antibiotice și medicamente dedicate simptomatologiei.

Ține cont însă că, în majoritatea situațiilor, durerile în gât sunt cauzate de infecții virale, deci de virusuri, care nu se tratează sub nicio formă cu antibiotice, scrie healthline.

Răcelile apar cu precădere în timpul iernii, când sistemul imunitar este mai slăbit. Primele simptome la care trebuie să fii atent: gâtul uscat, senzația că „înghiți ace”, durerea și dificultatea la înghițire.

Soluții și remedii eficiente pentru durerile în gât

Pentru ameliorarea durerilor în gât cauzate de răceală, gripă sau alte viroze respiratorii, sunt indicate comprimatele de supt sau spray-urile cu proprietăți antibacteriene, antiseptice și analgezice care reduc rapid inflamațiile de la nivelul cavității bucale, de tipul hexetidinei sau diclorhidratului de clorhexidină.

De ajutor poate fi și gargara cu apă călduță sărată efectuată înainte de culcare sau imediat după trezire: dizolvă o linguriță de sare roz de himalaya sau sare de Cacica într-un pahar de 300 de mililitri de apă călduță.

Această soluție are efect antiseptic și antibacterian, ajută la curățarea căilor respiratorii și ameliorează temporar durerile sau usturimea în gât. Bonus: calmează și durerile dentare!

Și ceaiurile călduțe băute înainte de culcare pot ajuta la ameliorarea durerilor în gât, deoarece reduc inflamațiile de la nivelul tractului respirator. Printre acestea se numără ceaiul de ghimbir, cimbru, mușețel, salvie, mentă, fenicul sau pătlagină.

Cum pot fi prevenite durerile în gât

Desigur, cel mai bun „tratament” este prevenția, așa că cel mai bine este să eviți factorii care pot determina apariția durerilor în gât.

În acest scop, e de preferat să ții la îndemână o sticlă cu apă în timpul nopții și să bei din ea atunci când simți că ți se usucă gura.

Utile pot fi și bomboanele care stimulează producția de salivă și protejează mucoasa gâtului, prevenind astfel apariția inflamațiilor.

Ce mai poți face pentru a evita durerile în gât dimineața? Mergi la medic dacă ai și alte simptome, precum gust acru în gură, tuse, arsuri la stomac, pentru că vinovatul poate fi refluxul gastroesofagian, o afecțiune care poate fi ținută în frâu cu medicamente specifice și o alimentație specială.

În cazul în care durerile în gât pot fi puse pe seama aerului uscat din locuință, investește într-un umidificator și asigură-te că umiditatea este în limitele normale.

Nu uita că și fumatul duce la iritarea gâtului, așa că renunță la acest viciu, atât pentru sănătatea ta, cât și a celor dragi. Fumatul pasiv este la fel de periculos!

Și, desigur, ține cont de cele mai importante măsuri de prevenire a infecțiilor, specifice în sezonul rece, și anume: spălatul corect și frecvent pe mâini, dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent, evitarea persoanelor bolnave și a aglomerațiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân