Motivul pentru care corpul tău cere mai multă sare

În cazul în care te confrunți des cu pofta de sare, probabil vei dori să deslușești motivul de apariție al acestei pofte inexplicabile. Iată cele 5 motive pentru care ar putea să apară pofta de sare!
  • Publicat:
Motivul pentru care corpul tău cere mai multă sare
Pofta de sare: Motivul pentru care corpul tău cere un aport de sare mai mare Sursa foto: Shutterstock

Sodiul și clorura sunt doi electroliți esențiali care, combinați, formează sarea de masă. Acești nutrienți joacă, de asemenea, un rol important în echilibrul fluidelor, pH-ului, presiunii sângelui și funcției nervoase.

De-a lungul timpului, sarea a căpătat o reputație proastă, fiind considerată un ingredient nesănătos. De fapt, sarea este ingredientul care ar trebui consumat zilnic. Dacă observi că ai poftă de sare, exista un motiv întemeiat pentru apariția acestei pofta. Această poftă de sare ar putea fi legată de obiceiurile tale alimentare sau de hormoni.

Iată cele 5 motive pentru care pofta de sare ar putea să apară!

  1. Ești deshidratat

Deoarece sodiul și clorura sunt esențiale în echilibrul fluidelor din organism, deshidratarea te poate face să ai poftă de mai multă sare. Pe lângă pofta de sare, s-ar putea să simți nevoia de a consuma mai multă apă, lucru care, în final, îți va îmbunătăți nivelul de hidratare. Când ești deshidratat, s-ar putea să mai observi câteva simptome pe lângă pofta de sare. Printre acestea se numără durerile de cap, urinarea mai rară, letargia și senzația de sete.

Pentru a reduce riscul de deshidratare, asigură-te că bei lichide pe tot parcursul zilei și ai grijă să ai o urină de culoare galben deschis sau aproape incoloră. În plus, dacă ești o persoană activă și petreci timp într-un climat cald și umed, trebuie să crești aportul de sare împreună cu lichidele pentru a compensa deshidratarea.

  1. Sindromul premenstrual

Acesta poate apărea cu câteva zile înainte de menstruație. Această problemă este cunoscută pentru că provoacă o gamă largă de simptome. În timp ce unele femei pot observa mai multe simptome emoționale, cum ar fi schimbări de dispoziție, iritabilitate și o dispoziție depresivă, altele pot observa o schimbare a apetitului și a poftei de mâncare. Aceste pofte alimentare pot viza atât produsele dulci, cât și pe cele sărate. Se crede că hormonii fluctuanți joacă un rol important în apariția acestor simptome.

Dacă observi că ai poftă de chips-uri și floricele de porumb cu o săptămână înainte de apariția menstruației, este bine să satisfaci această poftă.  Încearcă să respecți dimensiunea porțiilor menționate pe ambalaj, să bei multe lichide și să alegi alimente sărate care au mai multe beneficii nutriționale. Floricele de porumb, nucile sărate și biscuiții din cereale integrale sunt exemple de gustări sărate cu valoare nutritivă crescută.

  1. Treci printr-o perioadă intensă de stres

Principalul hormon implicat în gestionarea stresului se numește cortizol. Acest hormon este eliberat de glandele suprarenale ca răspuns la stres și modifică funcțiile neesențiale ale corpului, tensiunea arterială și ritmul cardiac. Consumul de cantități mai mari de sare ar putea fi o modalitate prin care organismul tău gestionează stresul fiziologic.

  1. Ai un dezechilibru electrolitic

Lichidele din corpul tău transportă minerale vitale. Aceste minerale ajută organismul să funcționeze corect. Sodiul, găsit în sarea obișnuită de masă, este un astfel de mineral. Dacă aceste minerale, numite și electroliți, nu sunt echilibrate, poți prezenta simptome precum:

  • Dureri de cap
  • Greață sau vărsături
  • Slăbiciune sau pierderi de energie
  • Iritabilitate și schimbări de dispoziție
  • Confuzii
  • Convulsii
  1. Ești însărcinată

Cele mai comune simptome pe care femeile însărcinate le experimentează sunt grețurile și vărsăturile. În timp ce greața în sine nu poate duce la o poftă de sare, vărsăturile ar putea. Deoarece vărsăturile duc la pierderi excesive de lichide, va crește și cantitatea de electroliți pe care o pierzi. Dacă ai o creștere a poftei de sare în timpul sarcinii și ai avut de-a face și cu perioadele de vărsături, corpul tău ar putea să îți spună că are nevoie de mai mulți electroliți pentru a menține echilibrul. Deoarece o femeie însărcinată susține și nevoile de lichide și nutrienți ale copilului ei nenăscut, echilibrul fluidelor și electroliților este deosebit de important. Acest fluid și echilibrul electrolitic este important și în timpul alăptării.

Toate femeile însărcinate trebuie să se consulte cu medicul lor în cazul în care se confruntă cu vărsături persistente și să se asigure că beau suficiente lichide.

Surse: eatthis.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”