Menarha precoce, risc de cancer mamar

Prima menstruatie influentaeaza atat speranta de viata cat si varsta la care apare menopauza.
  • Publicat:
Menarha precoce, risc de cancer mamar
Menarha precoce, risc de cancer mamar

Femeile care au avut prima menstruatie (menarha) inainte de 12 ani ar putea trai mai putin si, in plus, au riscuri mai mari de cancer mamar fata de colegele de generatie.

Prima menstruatie in viata unei femei survine in jurul varstei de 12 ani, insa nu este nimic in neregula daca apare mai repede, adica la 11 ani, sau mai tarziu, pana la 14 ani. Numeroase studii intreprinse inca de la sfarsitul anilor 1800 arata insa ca sunt mai dezavantajate femeile care au experimentat menarha inainte de 11 ani, fata de cele care s-au maturizat mai lent, avand primul ciclu dupa varsta de 14 ani.

Astfel, menarha precoce atrage dupa sine riscuri mari de cancer de san si o speranta de viata mai scazuta. Specialistii au descoperit ca expunerea la estrogen incepand cu o varsta frageda, adica noua – zece ani, comporta riscuri crescute de a dezvolta, mai tarziu, cancer de san.

Pe de alta parte, menarha tarzie, ce survine in jurul varstei de 15 ani, indica o femeie mai tanara din punct de vedere biologic comparativ cu varsta ei cronologica. In cazul in care nu se pune problema ca intarzierea menarhei sa fie cauzata de anumite afectiuni grave (precum malnutritia severa), aceste femei vor trai mai mult decat cele care se maturizeaza mai devreme.

S-a demonstrat stiintific ca exista o diferentiere intre tinerele care traiesc in arii urbane, mai aproape de Ecuator si la altitudini mai mici, la care pubertatea se instaleaza mai devreme si cele care traiesc in arii rurale, departe de Ecuator si la altitudini mai mari. In plus, in statele dezvoltate, precum cele din Europa de Vest sau SUA, varsta la care se instaleaza menarha a scazut cu 4 luni pentru fiecare decada intre anii 1840 si 1960.

Daca in anii 1800, menarha se instala in mod normal la varsta de 13 ani, astazi, varsta medie la care fetitele au primul ciclu menstrual este de 12 ani. Nu doar prima menstruatie influenteaza speranta de viata, ci si varsta la care apare menopauza.

Varsta medie la care cilcurile menstruale se opresc brusc este 49 de ani, insa variatiile individuale sunt destul de mari. In plus, cu cat se instaleaza mai tarziu menopauza, cu atat mai mari sunt sansele ca femeia sa traiasca mai mult.

Tu cand ai avut prima menstruatie?

Citeste si Pilula care „vindeca” menstruatia
                  Forever Young

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”