Medicul anatomopatolog – cu ce se ocupă mai exact?

Anatomia patologică este necesară în primul rând pentru diagnosticare, mai ales atunci când pacientul este suspect de cancer.
  • Publicat:
Medicul anatomopatolog – cu ce se ocupă mai exact?
Dr Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică, doctor în științe medicale, foto arhivă

Dr Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică, doctor în științe medicale explică de ce probe de țesut sunt trimise spre examinare în cadrul secțiilor de anatomie patologică. De asemenea, medicul explică și activitățile pe care medicii anatomopatogi le au.

 

CSÎD: Când este nevoie de anatomie patologică? 

Dr Adelina Birceanu: Examinarea microscopică este necesară ori de câte ori este prelevat țesut din corpul unei persoane. Anatomia patologică ne permite să înțelegem și să diagnosticăm bolile, să explicăm cauza reală a bolii pacientului.

CSÎD: În cazul pacienților suspecți cu tumori ce se întâmplă?

Dr Adelina Birceanu: Anatomia patologică este necesară în primul rând pentru diagnosticare, mai ales atunci când pacientul este suspect de cancer. În funcție de diagnostic, pacientul poate avea și un plan de tratament cât mai corect.

De asemenea, anatomia patologică este necesară și pentru a monitoriza evoluția unei boli sau răspunsul acesteia la tratament. Anatomia patologică este necesară și din punct de vedere al screening-ului, precum cel ginecologic, de exemplu.

 Medicul anatomopatolog – sarcini de serviciu

CSÎD: Ce face, mai exact, medicul anatomopatolog?

Dr Adelina Birceanu: Medicul anatomopatolog, evaluează o probă, macroscopic, microscopic pentru a determina dacă conține celule normale, precanceroase sau canceroase. În cazul în care este necesar solicită colorații speciale, teste imunohistochimice și eventual de biologie moleculară, le integrează în contextul clinico-imagistic, iar în final ajunge la un diagnostic de certitudine în vederea efectuării unor tratamente ulterioare.

CSÎD: Cu se se ocupă medicii specializați în anatomie patologică în cadrul morgilor?

Dr Adelina Birceanu: În cadrul compartimentului de anatomie patologica, medicul anatomopatolog se ocupa de prosectură (morga), având un rol decisiv în conduita evaluării unui decedat, stabilind dacă acesta este scutit de necropsie, necesită necropsia sau va trebui să fie evaluat la medicina legală.

CSÎD: Ce ne mai puteți spune despre anatomopatogi?

Dr Adelina Birceanu: Cel mai important, anatomopatologul este un liant între celule sau țesut și medicina clinică, rolul lui fiind să integreze în universul colorat al celulelor, toate datele clinice, imagistice și serologice pentru a obține un diagnostic final de certitudine.

Medicul anatomopatolog are un rol esențial în stadializarea și gradarea tumorilor maligne, după care se va face planul de tratament.

De asemenea, medicul anatompatolog evaluează citologii cu orice localizare în care va descrie celulele amănunțit, eventuale elemente bacteriene, fungice, micotice în urma cărora poate solicita teste serologice suplimentare, sau date clinice urmând să ajungă la o concluzie.

Despre Dr Adelina Birceanu, medic primar anatomie patologică, doctor în științe medicale

Supraspecializări

  • Patologie urologică Fellowship Universitatsklinikum Erlangen Germany-Prof. Arndt Hartmann/ Prof Dr. Abbas Agaimy
  • Patologie pulmonară Fellowship Medizinische Hochschule Hannover (MHH) Germany-Prof. Dr. Danny Jonigk
  • Patologie bilio-pancreatică Fellowship KOC Universitesi School of Medicine, Istanbul, Turkey-Prof. Dr. Volkan Adsay
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân