Mamografia cu rezultat fals-negativ: ce e de făcut?

Ce este de făcut în cazul în care apar erori în rezultatul unei mamografii ne explică dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică.
  • Publicat:
Mamografia cu rezultat fals-negativ: ce e de făcut?
Mamografia cu rezultat fals-negativ: ce e de făcut?

Deși este recomandarea de bază a medicilor pentru depistarea cancerului la sân, mamografia nu este, totuși, o investigație infailibilă. Ce este de făcut în cazul în care apar erori în rezultatul acestei investigații ne explică dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică.

Mamografia este investigația imagistică recomandată ca rutină femeilor peste 40 de ani pentru depistarea cancerului la sân sau femeilor sub această vârstă care prezintă semne clinice ale bolii. Faptul că este atât de recomandată de specialiști nu oferă, totuși, o garanție a acurateței rezultatului său: există cazuri în care mamografia unei paciente poate fi interpretată greșit ca fiind negativă pentru cancer.

„Aceste cazuri se numesc fals-negative și se întâmplă în 10-20% dintre cancerele la sân. Aici ne referim strict la mamografiile de screening, în care nu există vreun semn clinic pentru că, în momentul în care tumora devine palpabilă, de exemplu, rata de fals-negativ este mult diminuată. Desigur, situația este indezirabilă, dar, oricât ne-am strădui, este inevitabilă. Iar scopul fiecărui caz dificil este să se identifice greșelile și să fie remediate, pe cât posibil”, spune dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică.

Rezultatele fals-negative apar atunci când există leziuni care nu se observă pe mamografie din cauza dimensiunilor foarte reduse. Acest lucru este frecvent întâlnit la pacientele mai tinere, cu mult țesut fibroglandular (așa-numitul „sân dens”), la care sensibilitatea de a observa o leziune este redusă.

Cum „tratăm” un rezultat fals-negativ?

O astfel de situație nu ar trebui să fie punctul terminus pentru procesul investigativ de detectare a cancerului la sân, mai ales atunci când există un istoric medical de gen în familia de proveniență a pacientei. Soluțiile de preîntâmpinare sau de remediere a unui rezultat fals-negativ în cazul unei mamografii ne sunt prezentate tot de doamna doctor Miruna Ispas, medic specialist imagistică:

  • Apelează la mamografia cu tomosinteză (3D): aceasta este o investigație imagistică mai sofisticată decât variantele sale analogă și, respectiv, digitală simplă (2D) care scade – pe imaginile prelevate – din suprapunerile țesutului fibroglandular. Asta înseamnă că poate detecta leziuni mai mici, cu o precizie mai mare și este indicată, în special, pacientelor cu sâni denși.
  • Cere o ecografie complementară: această investigație poate scădea rata rezultatelor fals-negative.
  • Fii responsabilă cu materialele investigațiilor trecute: păstrează filmele și rapoartele scrise ale tuturor ecografiilor și mamografiilor anterioare și comunică specialistului istoricul medical propriu și cel familial. Uneori, leziunile vizibile nu sunt detectate prin mamografie sau sunt fals interpretate drept leziuni benigne. De obicei, leziunile sunt urmărite la intervale scurte, de șase luni, pentru a sesiza modificările de dimensiuni sau aspect, de aceea este foarte important să fie păstrate toate materialele investigațiilor trecute. Mai există și leziunile cu aspect bening care sunt nou-apărute de la o mamografie la alta: câteodată, poate fi vorba despre un chist banal, însă evaluarea se schimbă dacă ne referim la o pacientă deja operată de cancer mamar, cu istoric familial puternic.
  • Alege cu atenție clinica, pentru echipa medicală și dotări: medicii și echipamentul pot face diferența în stabilirea rezultatului unei mamografii. Calitatea acestei investigații este dată de doi factori principali: priceperea tehnicianului și starea aparatelor folosite. De exemplu, poți avea cele mai bune dotări tehnice din lume, iar mamografia să nu cuprindă porțiunea de sân unde este, de fapt, localizat cancerul, printr-o scăpare a tehnicianului; o altă situație de nedorit este să ai cei mai buni tehnicieni, dar imaginile prelevate prin mamografie să fie de neinterpretat din cauza erorilor aparatului.
  • Alege medicul potrivit: este de preferat ca medicul care interpretează mamografia să fie specializat pe imagistica sânilor, astfel încât să poată integra mamografia, ecografia și, eventual, dacă este cazul, să poată efectua biopsia leziunii detectate.

„Realitatea este că nu putem pretinde că mamografia este 100% fiabilă sau că noi, medicii, suntem infailibili. Este important să cunoaștem limitele unei metode de investigație, însă este la fel de important să-i recunoaștem meritele. Iar realitatea este că mamografia de screening detectează majoritatea cancerelor înainte de a fi palpate și rămâne un factor de bază în reducerea mortalității prin cancer la sân”, argumentează dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân