Lista analizelor medicale anuale obligatorii

Începutul anului este momentul propice pentru evaluarea completă a stării de sănătate. Începeţi cu teste de sânge şi nu rataţi electrocardiogramă. Şi includeţi pe lista investigaţiilor spirometria şi ecografia abdominală.
  • Publicat:
Lista analizelor medicale anuale obligatorii

 

Începutul anului este momentul propice pentru evaluarea completă a stării de sănătate. Începeţi cu teste de sânge şi nu rataţi electrocardiogramă. Şi includeţi pe lista investigaţiilor spirometria şi ecografia abdominală. 
 
Investigaţiile medicale de rutină încep cu un examen clinic general şi sunt urmate de teste de sânge. Acestea cuprind hemoleucograma, VSH, glicemia, profilul lipidic, transaminazele, creatinina, dar şi un examen de urină.
 
În cazul bărbaţilor, specialiştii recomandă încă o analiză. “La bărbaţii cu vârsta peste 45 de ani trebuie luat şi antigenul specific de postată, şi anume PSA” recomandă dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă.

Din lista investigaţiilor necesare, trebuie să facă parte şi electrocardiograma de control. “Poate să arate modificări electrice la nivelul cordului, cardiopatie ischemica, aşa-numita cardiopatie silenţioasă care nu are modificări clinice” spune dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă.

În privinţa plămânilor, specialiştii recomandă spirometria, adică testul funcţional. Practic, suflaţi într-un aparat, iar medicii pot depista eventuale probleme respiratorii. Lista investigaţiilor continuă cu cele ale zonei abdominale. 

“Este bine să se facă o ecografie abodominală, chiar o ecografie  abdomino-pelvin, atât la bărbaţi cât şi la femei, care să arate starea ficatului, a rinichiului, organele genitale” recomandă dr. Adriana Râmbu, medic primar radiolog.

Femeile ar trebui să-şi facă şi o ecografie de sân. Aceasta deoarece cancerul de sân este cea mai frecventă afecţiune malignă. “O ecografie de sân trebuie făcuta la un an, la un an şi jumătate, dacă aspectul e normal, daca nu, mai devreme” recomandă dr. Adriana Râmbu, medic primar radiolog.

Şi nu rataţi nici examenul genital anual, urmat de testul Papanicolau. “Din nefericire, malignităţile aparatului genital sunt total asimptomatice şi trebuie să încercăm să depistăm afecţiunile neoplazice în stadiu incipent când rezultatele terapeutice sunt cele mai bune” spune dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă.


Indiferent de sex, examenul anual se încheie cu un consult dermatologic. Melanomul, care arată ca o aluniţă, este cancerul cu cea mai rapidă evoluţie dintre toate tipurile de afecţiuni maligne.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Noutăţi de sănătate în februarie
Noutăţi de sănătate în februarie
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”