Leucemie acută limfoblastică: simptome, analize, tratament şi reacţii adverse

Leucemia acuta limfoblastica (LAL) este o afectiune hematologica severa determinata de proliferarea necontrolata in maduva osoasa a celulelor imature numite limfoblasti.
Leucemie acută limfoblastică: simptome, analize, tratament şi reacţii adverse

Cauzele leucemiei acute limfoblastice

Proliferarea necontrolata a celulelor anormale care se produce in LAL este rezultatul alterarii mecanismelor de control si reglare a cresterii si diferentierii celulare. Aceste mecanisme sunt reglate de gene. Alterarea acestor gene duce la transformarea maligna a celulelor prin mecanisme cunoscute momentan doar partial.

In momentul actual exista o serie de tehnici specifice (de citogenetica clasica, hibridizare in situ, genetica moleculara) care permit studierea acestor gene. In acest fel se pot detecta modificarile care permit stabilirea diagnosticului si clasificarea tipului de leucemie iar tratamentul va fi orientat in functie de aceste modificari.

Cauzele aparitiei acestor modificari nu sunt inca pe deplin elucidate. Se considera ca atat factorii genetici cat si factorii de mediu (ex. radiatii ionizante, substante toxice ca derivatii de benzol si pesticidele) si chiar unele virusuri ar putea fi incriminate in etiologia LAL.

Substante carcinogenetice recunoscute precum alcoolul si tutunul nu cresc riscul de producere a LAL.

Totusi, in multe cazuri nu poate fi decelata o cauza de producere a leucemiei. Desi anumite modificari genetice sunt identificate in leucemii, este important de subliniat ca LAL nu este o boala ereditata! In plus, LAL nefiind o boala
infectioasa, nu exista risc de transmitere de la o persoana la alta.