Legătura dintre depresie și obezitate explicată de un medic chirurg de excelență în chirurgia obezității

Dr. Mihai Ionescu a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” care este legătura dintre depresie și obezitate și în ce ordine să le tratăm.
  • Publicat:
Legătura dintre depresie și obezitate explicată de un medic chirurg de excelență în chirurgia obezității
Legătura dintre depresie și obezitate explicată de un medic chirurg de excelență în chirurgia obezității

Legătura dintre greutatea corporală și sănătatea mentală a fost o reală provocare pentru cercetători de-a lungul anilor. Atât obezitatea, cât și depresia merg mână-n mână atât în rândul adolescenților, cât și al adulților. Dar obezitatea produce despresia sau depresia produce obezitate? Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” care este legătura dintre depresie și obezitate și în ce ordine să le tratăm.

Legătura dintre depresie și obezitate

CSID: Există studii care arată că există o legătură între depresie și obezitate. Mai exact, depresia poate produce obezitate și, viceversa, obezitatea poate produce depresie. Cum priviți dumneavoastră lucrurile ca specialist și cum se ajunge la această „relație toxică”?

Dr. Mihai Ionescu: Au fost realizate multe studii care atestă o legătură mai mult sau mai puțin directă între depresie și obezitate.

Obezitatea și depresia sunt considerate probleme de sănătate majore, din pricina riscului de mortalitate. Conform studiilor din 2014, din cele 600 de milioane de persoane obeze din lume, 2,6 milioane mor în fiecare an, 44% dezvoltă diabet, 23% boli cardiace ischemice.

În același timp, 350 de milioane de persoane sunt afectate de depresie, ceea ce devine una din principalele cauze de mortalitate prematură din pricina suicidului. Prevalența depresiei a crescut cu siguranță în ultimii ani, în special din pricina impactului social media în viețile noastre, dar și al pandemiei.

În cazul adolescenților, stresul din familie sau de la școală și fenomenul de tip bullying sunt legate de depresie. Tinerii supraponderali sau obezi devin ținta tachinării și hărțuirii la școală, iar aceste comportamente sunt legate de declanșarea depresiei.

În același timp, persoanele cu depresie sau anxietate pot experimenta creșterea sau pierderea în greutate din cauza stării lor sau a medicamentelor din schema de tratament. Depresia și anxietatea pot fi asociate cu alimentația în exces, cu alegerile alimentare nepotrivite și cu un stil de viață mai sedentar.

Aproximativ 43% dintre adulții cu depresie au obezitate, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Adulții care au fost diagnosticați cu depresie au mai multe șanse să fie supraponderali decât cei care nu au fost diagnosticați cu depresie.

Copiii depresivi au adesea un IMC mai mare decât ceilalți copii. Stresul este astfel un factor declanșator atât în ​​depresie, cât și în obezitate.

Stresul cronic și anxietatea, de exemplu, pot duce la depresie, dar și la obezitate, întrucât persoanele stresate tind să apeleze la mâncare ca mecanism de adaptare.

Planul dumneavoastră individual de îngrijire va depinde de locul în care vă aflați în călătoria dumneavoastră de sănătate și de locul în care ați dori să fiți. Poate începe cu mici modificări și poate deveni mai cuprinzătoare în timp, sau dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți decide să încorporați o schimbare mare deodată.

CSID: Ce ar trebui să tratăm prima oară: depresia sau obezitatea?

Dr. Mihai Ionescu: Ambele trebuie tratate simultan întrucât, așa cum reiese din studiile efectuate,  interdependența nu este încă foarte clară. Din punctul meu de vedete, ele se se autointrețin și inițiaza în egală masură.

Mulți medici abordează tratamentul pentru aceste afecțiuni cu o abordare pe mai multe direcții. Pe lângă tratarea afecțiunii care a fost diagnosticată, există măsuri preventive pentru a reduce riscul de apariție a unor afecțiuni asociate.

De exemplu, tratarea depresiei ne poate ajuta să ne restabilim energia și vigoarea pentru activitățile de zi cu zi. Acest lucru ne poate încuraja să facem mai multă mișcare, să rămânem activi și să avem astfel o greutate corporală în limite normale.  În plus, când slăbim și vedem rezultate care ne plac, suntem mai atenți să mâncăm alimente mai bune, suntem mai preocupați de starea noastră de bine generală și mai deschiși astfel să apelăm la psiholog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân