Ingredientele toxice pe care le conține pâinea. Ce sortimente să ocoliți

  • Publicat:
Ingredientele toxice pe care le conține pâinea. Ce sortimente să ocoliți

Făină, apă, sare și drojdie – asta ar trebui să conțină pâinea! Dar dacă citești eticheta pâinii din comerț, s-ar prea putea să ai nevoie de ceva răbdare ca să ajungi la capătul listei de ingrediente.

Unele sortimente de pâine conțin zeci de ingrediente, cu denumiri care mai de care mai complicate și greu de pronunțat. Unele dintre ele e firesc să se regăsească în compoziția pâinii de la raft, pentru că au rolul de a prelungi termenul de valabilitate și de a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp. Altele, în schimb, ne pot afecta serios sănătatea.

Ce ingrediente toxice sunt folosite în pâinea din comerț

1. Siropul de dextroză

Printre aceste ingrediente nocive se numără siropul de dextroză, un îndulcitor care, consumat în exces, se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, crescând astfel riscul de steatoză hepatică nonalcoolică (ficat gras), cancer de colon și boli cardiovasculare.

2. Carbonatul de calciu

Un alt ingredient toxic din pâinea de la raft este carbonatul de calciu, un colorant care poate fi identificat pe etichetă și sub denumirea de E170. Pe termen lung, consumul de alimente care conțin acest colorant a fost asociat cu flatulență, dureri abdominale, constipație, hemoroizi, dar și tulburări de comportament sau pietre la rinichi.

3. Esteri ai acidului diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași (E472e)

4. Stearoil 2 lactilat de sodiu (E481)

5. Hidroxipropilmetilceluloză (E464)

6. Gumă xanthan

De ocolit sau de consumat cu moderație și pâinea care conține acest ingredient folosit ca stabilizator și agent de îngroșare în multe alte produse, nu doar în pâine, precum sosuri, sucuri, lapte praf, pastă de dinți, șampon, creme de față etc. Problema cu acest ingredient este că, în cantități mari, poate duce la tulburări digestive, cu precădere diaree și gaze intestinale.

7. Grăsimile parțial hidrogenate

Aceste grăsimi trans sunt cele care cresc colesterolul și predispun la boli de inimă, avertizează medicii. Cu cât pâinea e mai umflată și coaja mai groasă, cu atât conține mai mulți aditivi și substanțe care duc la creșterea pâinii, spun aceștia.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc