Infecții ale sinusurilor, răceală sau alergie. Descoperă diferențele acestor afecțiuni medicale comune

Cunoașterea diferențelor dintre cele trei afecțiuni medicale comune (infecții ale sinusurilor, răceală sau alergie) este vitală pentru identificarea tratamentului corespunzător și pentru o tratare cât mai rapidă.
  • Publicat:
Infecții ale sinusurilor, răceală sau alergie. Descoperă diferențele acestor afecțiuni medicale comune
Infecții ale sinusurilor, răceală sau alergie. Descoperă diferențele acestor afecțiuni medicale comune Sursa foto: Shutterstock

De cele mai multe ori, este dificil să descoperi diferențele dintre o răceală obișnuită, o infecție bacteriană la nivelul sinusurilor sau o alergie A avea nasul înfundat și a te confrunta cu dureri de cap sunt printre cele mai comune simptome prezente în cazul celor trei afecțiuni și de aceea, apar multe confuzii în rândul bolnavilor. În orice caz, diferențele pot fi recunoscute prin urmărirea unor indicii.

Descoperă aceste indicii pentru a afecțiunea de care suferi și modul prin care ar trebui tratată!

1. Infecția sinusurilor

O infecție la nivelul sinusurilor este o inflamație a căilor nazale, cauzată de bacterii.

Congestia sinusurilor poate duce la o senzație de durere și se poate simți de parcă mijlocul feței tale este încărcat. Presiunea asupra sinusurilor sau durerea de cap se agravează atunci când te apleci sau te întinzi.

Cum poate apărea infecția sinusurilor?

Bacteriile sau virusurile declanșează infecții ale sinusurilor. De asemenea, sunt cauzate de răceli, alergii și astm.

Cât poate dura această afecțiune?

Infecțiile sinusurilor se pot remite, dar unele ar putea necesita medicamentație. Dacă durează mai mult de șapte până la zece zile, atunci consultul unui medic este necesar pentru a-ți putea prescrie antibioticele esențiale tratării acestei afecțiuni.

2. Răceala

O răceală este o infecție virală comună, care afectează nasul și gâtul.  Cu o răceală obișnuită, vei experimenta un nas înfundat sau care curge. De asemenea, ar trebui să te aștepți la o durere în gât și dureri de cap, precum și la tuse și strănut. Răceala poate declanșa și febră.

Cum apare răceala?

Răceala este rezultatul unor virusuri care provoacă inflamarea membranelor care înconjoară nasul și gâtul. Poate fi rezultatul unuia dintre cei peste 200 de virusuri diferite.

Cât poate dura o răceală comună?

De obicei, astfel de răceli dispară fără a fi tratate în aproximativ o săptămână. În cazul în care simptomele persistă mai mult, s-ar putea să te confrunți cu sinuzită.

3. Alergii

Alergia este o inflamație a căilor nazale, cauzată de expunerea la alergeni, cum ar fi polenul.

Congestia nazală este un simptom comun al alergiilor. Este însoțit de nas care curge, strănut, mâncărimi ale nasului și a ochilor. Ține cont de faptul că alergiile nu provoacă niciodată febră.

Cum apar alergiile?

Reacțiile alergice sunt cauzate de alergeni. Alergenii obișnuiți din interior includ mucegaiul, praful și părul de animale. Factorii declanșatori în aer liber includ polenul și ambrozia.

Cât pot dura simptomele unei alergii?

Dacă ai alergii sezoniere, atunci simptomele tale apar în timpul primăverii și toamnei. Dacă ești alergic la alergenii din interior, este posibil să prezinți simptome pe tot parcursul anului.

 Cum poți trata congestiile nazale?

Deoarece infecțiile la nivelul sinusurilor, răcelile și alergiile prezintă simptome similare, cum ar fi congestia nazală, medicamentele precum spray-urile nazale, medicamentele orale histaminice și picăturile de ochi ar putea redude din disconforturile pe care le simți.

  • Odihna

Odihna este vitală pentru a crea condițiile optime pentru a scăpa de infecțiile virale, așa că nu ezita să te odihnești pe cât de mult poți.

  • Continuă să iei medicamente antialergice

Dacă obișnuiești să iei medicamente antialergie, continuă să le iei. Acestea ar putea fi de ajutor în diminuarea simptomelor.

  • Bea lichide

Consumul de cantități cât mai mari de lichide, cum ar fi apa sau ceaiurile din plante, este indicat atunci când prezinți simptomele unei răceli sau ale unei infecții la nivelul sinusurilor. Lichidele sunt de ajutor la lubrifierea membranelor mucoasei gâtului.

Pot răcelile obișnuite și alergiile să provoace infecții ale sinusurilor?

Când oamenii au răceli sau alergii, mucoasa nasului se inflamează. Acest lucru împiedică scurgerea corectă a mucusului, ceea ce poate provoca sinuzita.

Persoanele cu alergii sau astm ar putea fi mai vulnerabile la sinuzită, deoarece căile respiratorii sunt mai predispuse la inflamație.

Idei de prevenția în cazul celor trei afecțiuni medicale

Este important să-ți ajuți sistemul imunitar să lupte împotriva virusurilor și infecțiilor prin următoarele metode:

  • Odihnă corespunzătoare

Protejează-ți sistemul imunitar cu ajutorul unui somn de calitate. Majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte.

  • Menține o dietă sănătoasă și o greutate ideală

Dietele bogate în fructe, legume, cereale integrale și alimentele cu nivel scăzut de grăsimi saturate sunt cele mai bune pentru sănătatea ta.

  • Acordă atenție igienei tale personale

Asigură-te că-ți speli mâinile cu apă și săpun, astfel încât bacteriile să fie distruse, iar riscul de apariție a unor infecții să fie redus. Când nu dispui de un loc în care să-ți igienizezi corespunzător mâinile, poți alege un dezinfectant de mâini pe care să-l porți tot timpul cu tine.

  • Oprește-te din fumat

Fumatul scade răspunsul imunitar al organismului și îl face mai vulnerabil la virusuri, precum și la alte boli grave.

  • Bea cantități mai mari de lichide

Deshidratarea este cel mai mare inamic și poate avea efecte negative asupra sistemului tău respirator. Asigură-te că bei cantitățile optime de apă recomandate zilnic!

Surse: msn.com, health.umms.org, everydayhealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan