In 2011, in Romania, igiena este inca o lectie neinvatata

In Romania, in „anul de gratie” 2011, doar 72% din populatie are acces la reteaua de salubritate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii care atrage atentia ca si in anul 1990 procentul era aproape acelasi, adica de 71%.
In 2011, in Romania, igiena este inca o lectie neinvatata
In 2011, in Romania, igiena este inca o lectie neinvatata

In Romania, in „anul de gratie” 2011, doar 72% din populatie are acces la reteaua de salubritate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii care atrage atentia ca si in anul 1990 procentul era aproape acelasi, adica de 71%.

Practic, in 21 de ani nu s-a imbunatatit mai nimic! Procentul de 72% inseamna ca 3 romani din 10 sunt expusi in orice moment la pericolul microbilor si virusurilor ce pot provoca boli grave – care, in unele cazuri, pot fi mortale.

Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa conditiilor de igiena este diareea infectioasa. La nivel mondial, aceasta boala ucide mai multi copii decat o fac HIV-SIDA, malaria si pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdara si de conditiile de viata insalubre.

Aceasta cifra inseamna ca, in fiecare zi, 4.000 de copii mor din cauza diareei infectioase sau ca, la fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza acestei boli, potrivit statisticilor Water Aid.

In Romania, mortalitatea cauzata de diareea infectioasa este de 4 ori mai mare decat in Bulgaria si de 2 ori mai mare decat in Ungaria. Evenimentele recente ne confirma, de asemenea ca, problemele care pornesc de la igiena precara pot avea efecte pe scara mult mai larga.

In fiecare an tara noastra este lovita de inundatii; in ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuinte, dintre care 15.600 au fost distruse in totalitate. Pe langa pagubele materiale pe care le produc, inundatiile transforma zonele afectate in adevarate focare de infectie, ducand la aparitia bolilor. Zeci de mii de oameni raman fara case, haine si bani – deci fara conditiile necesare pentru a-si mentine igiena personala si pentru a se proteja de boli.

Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precara sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat; in plus, dupa cum bine stim, sunt foarte costisitoare. Dincolo de numarul mare de imbolnaviri, gasim o alta problema: bugetul alocat sanatatii este insuficient pentru a trata astfel de imbolnaviri cat si pentru a salva vietile unor oameni care sufera de boli mult mai grave si greu de prevenit.

Astfel, femeile din Romania ajung sa traiasca in medie 77 de ani, cu 5 ani mai putin decat media europeana care este de 82 de ani. La barbati, speranta medie de viata este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.

„Igiena trebuie sa fie o constanta a vietii noastre, indiferent de cati ani numaram sau de locul in care ne ducem traiul. Este esential sa ne invatam copiii sa respecte regulile elementare de igiena; in felul acesta ii putem feri de un numar mare de afectiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afectiunile gastro-intestinale care din pacate apar destul de frecvent la varsta copilariei. In plus, le formam deprinderi corecte, pe care le vor aplica si ca oameni adulti. Si cum educatia eficienta se face in primul rand prin exemplul personal, este important sa constientizam cat de mult conteaza pastrarea igienei personale, dezinfectia casei sau a mediului in care ne desfasuram activitatea. In felul acesta contribuim la mentinerea sanatatii noastre dar si a celor din jur”, spune dr. Corina Zugravu, medic primar igiena si alimentatie, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.

De asemenea, statutul de pacient in Romania este mai incomoda decat in alte tari europene. Asadar, cel mai simplu si mai ieftin este sa previi, nu sa tratezi. Iar daca anumite boli pot fi prevenite prin reguli simple, de igiena, atunci este de datoria noastra sa le respectam, pentru a ne pastra sanatatea.

Unele dintre ele, cum este diareea infectioasa, o putem preveni usor prin mentinerea igienei personale si prin dezinfectarea locurilor din casa care sunt pline de microbi – incepand de la toaleta din baie si pana la cosul de gunoi din bucatarie.

Rezolvarea problemei sanatatii poate porni de la mentinerea igienei. O igiena colectiva corecta, la care contribuim cu totii, ne poate ajuta sa salvam vieti. Astfel, cu cat suntem mai sanatosi, cu atat oferim si altora sansa la sanatate.

Citeste si: Curatenia e sfanta! Persoanele curate au si sufletul mai pur

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici