De ce apar sau se agravează hemoroizii în sarcină și cum pot fi tratați fără durere și fără anestezie

  • Publicat:
De ce apar sau se agravează hemoroizii în sarcină și cum pot fi tratați fără durere și fără anestezie
Sursa foto: Shutterstock

Hemoroizii în sarcină pot fi tratați cu ajutorul terapiilor moderne, fără durere și fără a fi necesară anestezia. Din păcate, multe viitoare mămici se confruntă cu dureri anale, sângerări, mâncărimi sau usturime cauzate de hemoroizi, ca urmare a modificărilor ce au loc în corp în timpul sarcinii. 

O problemă frecvent apărută în cazul gravidelor este constipația. „Constipația ca atare și efortul de defecație cresc presiunea în zona pelvisului, determinând la început congestia plexurilor hemoroidale și apoi, prin persistență, apar dilatațiile hemoroidale”, explică prof. dr. Dorel Firescu, medic primar chirurgie.

De asemenea, secreția crescută de progesteron, retenția de apă, dar și travaliul provoacă sau agravează crizele de hemoroizi.

Cum se tratează hemoroizii în sarcină

Ce e de făcut?, se întreabă multe tinere viitoare mame, îngrijorate de starea lor și a viitorului bebeluș. În primul rând, după vizitele regulate la ginecolog, urmează cele la proctolog, medic specialist în proctologie, disciplină medicală care se ocupă cu afecțiunile anusului sau rectului.

Vestea bună pentru viitoarele mămici este că hemoroizii se tratează chiar în timpul sarcinii. Asta pentru că terapiile moderne se fac rapid, fără anestezie.

„În cazul hemoroizilor interni, sângerânzi, tratamentul cu benzi elastice și fototermocoagulare poate fi făcut și pe perioada sarcinii, și după naștere, fără contraindicații, fără dureri și fără să fie necesară anestezia”, declară prof. dr. Dorel Firescu.

Pe lângă acest tratament, viitoarele mame sunt sfătuite să consume legume, fructe și cereale bogate în fibre pentru a avea un tranzit intestinal bun. Totodată, se recomandă o igienă riguroasă și exerciții Kegel pentru a fi în formă maximă pentru minunea ce va veni în curând pe lume.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”