Gestul simplu ce poate salva viața! 30.000 de români mor anual din cauza acestei boli

Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială conform Societății Române de Cardiologie.
  • Publicat:
Gestul simplu ce poate salva viața! 30.000 de români mor anual din cauza acestei boli
Unele gesturi simple, pot salva viața! Vezi de ce e important să măsori corect și constant tensiunea arterială! Foto: Shutterstock

Prevenția este mama sănătății. Analize și test de sânge, măsurări ale glicemiei, tensiunii arteriale, ale nivelului colesterolului din sânge sunt de ajutor pentru a preveni boli cu potențial invalidant sau chiar mortal. În ceea ce privește hipertensiunea arterială, măsurarea se poate face corect și acasă, în intimitatea propriei case.

Se știe că din cauza hipertensiunii arteriale, o boală fără simptome, pot apărea evenimente precum: infarct miocardic, accident vascular cerebral.

De ce este important să știm ce valori are tensiunea arterială?

“Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman: îmbătrânirea vaselor de sânge și suprasolicitarea inimii. Acest fenomen se petrece în tăcere, persoana care are hipertensiune nu simte de cele mai multe ori niciun disconfort. În tot acest timp organe vitale sunt afectate” a explicat prof. univ. Dr. Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie. Respectând câteva condiții simple, chiar și acasă, cu ajutorul unui tensiometru, putem afla valoriile tensiunii arteriale. Însă, în realitate, foarte mulți români descoperă că au hipertensiune abia când ajung la spital după evenimente grave, ireversibile. Printre acestea: infarct de miocard, accident vascular cerebral, angină pectorală, fibrilație atrială, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boală renală cronică, afectarea arterelor membrelor inferioare.

Ce se poate evita prin măsurarea tensiunii arteriale

“Măsurarea corectă a tensiunii arteriale și depistarea la timp a acestei afecțiuni poate crește șansele unei vieți mai lungi și mai sănătoase pentru că o scădere chiar și ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect administrat și stil de viață echilibrat scade cu 7% riscul de a muri prin infarct iar pe cel de a muri prin accident vascular cerebral cu 10%,” mai subliniază dl Profesor Univ. Dr. Bogdan Alexandru Popescu. Medicii cardiologi indică faptul că tot mai mulți români încep să ai hipertensiune arterială la vârste mai tinere decât în trecut. Stilul de viață modern este unul dintre factorii incriminați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”