Fibrom uterin – 7 semne și simptome supărătoare

Ai fost diagnosticată cu un fibrom uterin? Când este cazul să iei tratament?
  • Publicat:
Fibrom uterin – 7 semne și simptome supărătoare
Ce semne și simptome supărătoare pot da fibroamele uterine? Foto: Shutterstock

Vestea pe care unele femei o primesc la controalele regulate la medicii ginecologi este că au unul sau multiple fibroame uterine. Acest diagnost sperie! Fibroamele sunt alcătuite din țesut muscular și fibros și sunt de mai multe tipuri. Însă, nu în toate cazurile se impune tratament. Am aflat ce simptome și semne dau fibroamele uterine, dar și când se remit de la sine.

Perioada fertilă la femei este asociată cu riscul de apariție a fibroamelor uterine. Conform definiției medicale fibromul uterin este o tumoră benignă ce se dezvoltă în interiorul uterului. Dar există cazuri în care fibromul uterin apare și în jurul uterului.

Tipuri de fibrom uterin

Cel mai des diagnosticat tip de fibrom uterin este cel ce afectează peretele muscular al uterului și se numește intramurat. Un alt tip de fibrom uterin este cel ce afectează stratul muscular aflat sub mucoasa uterină și poate pătrunde în cavitatea uterină. Acesta se numește fibrom submucos. Fibromul ce afectează exteriorul uterului se numește fibrom uterin Subseros. Mai există un alt tip de fibrom numit fibrom pediculat care se atașează de uter printr-un pedicul de țesut.

Semne și simptome ce pot apărea când s-au format fibroame uterine?

Multe dintre femei nu au semne sau simptome care să trădeze prezența fibromului uterin pentru că nu în toate cazurile se manifestă la nivel fizic simptome. Multe femei le descoperă în timpul unui consult ginecologic de rutină. Dar dacă apar acestea au semne diverse:

  • Volumul uterului este mai mare decât normalul
  • În faza de sângerare a ciclului menstrual, apar dureri
  • Sângerări între menstruații
  • Menstruații abundente și prelungite
  • Anemie
  • Dureri de picioare
  • Dureri de spate

Când se impune tratament

În unele cazuri fibroamele se remit de la sine, mai ales la menopauză. Însă sunt și situații în care se impune tratament pentru fibroamele uterine. ”În funcție de simptomatologie, de mărimea fibromului și de vârsta pacientei, există mai multe metode de tratament pentru fibrom. Acestea pot fi medicamentoase, în general anticoncepționale sau chirurgicale. Sunt femei care adoptă o schimbare a stilului de viață, mănâncă mai sănătos, înlocuiesc produsele din plastic, fac sport” a explicat dr. Ștefan Tucă, medic chirurg.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân