Fereste-te de bolile gingivale!

Gingia sangereaza sau s-a retras de pe dinti? S-a instalat un gust neplacut in gura? Dintii au inceput sa se miste? Daca observam unul dintre aceste semne, atunci medicul dentist trebuie consultat de urgenta. Netratate, bolile parodontale pot provoca defi
  • Publicat:
Fereste-te de bolile gingivale!
Fereste-te de bolile gingivale!

Bolile parodontale – gingivitele si parodontitele sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de mai multe specii de bacterii si care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui la nivelul osului. Exista trei stadii principale ale bolilor parodontale:

Gingivita
Reprezinta primul stadiu al unei boli parodontale. Bacteriile din placa dentara (pelicula care se depune in mod constant la suprafata dintilor si care prin mineralizare formeaza tartrul) provoaca inflamatia gingiei. Aceasta se coloreaza in rosu intens, se umfla, devine usor dureroasa si, adesea, sangereaza atunci cand ne spalam pe dinti. Medicul dentist recomanda in astfel de cazuri igienizarea profesionala a cavitatii bucale. Adoptarea unei tehnici corecte de periaj si folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare orala conform indicatiilor medicului vindeca gingivita de cele mai multe ori.

Parodontita superficiala
Este stadiul spre care evolueaza o gingivita netratata. Intre gingie si dinti, apare un spatiu prin care placa dentara patrunde si se ataseaza  la nivelul radacinii dintilor. Inflamatia cuprinde osul si fibrele care sustin dintii in os. Gingia se poate retrage, descoperind radacinile dentare, dintii devenind sensibili la variatii de temperatura. Igiena orala zilnica practicata corect, precum si un tratament stomatologic adecvat pot preveni avansarea bolii.

Parodontita profunda
Reprezinta stadiul final al bolii parodontale, in care osul si fibrele care sustin dintii sunt distruse in grade variabile. Dintii isi pot modifica pozitia si pot deveni mobili, afectand vorbirea sau mestecatul alimentelor. Gingia este complet desprinsa de dinte, aparaand pungile parodontale, care constituie focare de infectie pentru intregul organism. Se poate ajunge chiar la pierderea dintilor. Tratamentul acestui stadiu al bolii parodontale este complex, fiind necesare de cele mai multe ori interventii de chirurgie orala. Igiena orala corecta este indispensabila pentru stabilizarea bolii.

Ce trebuie sa fac daca dantura mea este afectata de boala parodontala?

– Un control stomatologic
in mod periodic, cel putin o data la 6 luni este cea mai buna metoda de a
descoperi si trata afectiuni gingivale intr-un stadiu reversibil.
– Folosirea pastei de dinti cu efect dovedit antiinflamator si antibacterian, ce ofera o protectie timp de 12 ore – Colgate Total 12.
– Folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare orala, conform indicatiilor medicului dentist.
– Renuntarea la fumat.
– Respectarea indicatiilor medicului dentist.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Combate rapid hiperestezia dentinara!
Combate rapid hiperestezia dentinara!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”